Mark Rutte a NATO új főtitkára

2024. június 26. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO-tagországok döntése alapján Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök lesz a NATO következő főtitkára – közölte a szövetség szerdán, írja a CNN. Rutte Jens Stoltenberget váltja a poszton.

Az erről kiadott hivatalos brüsszeli közlemény szerint Mark Rutte október 1-től tölti be főtitkári tisztségét, amikor Jens Stoltenberg mandátuma a szövetség élén eltöltött tíz év után lejár – írja az MTI.

Rutte veterán politikusnak számít, aki hosszú karrierje során több botrányt is túlélt, az Európai Unióban pedig Orbán Viktor egyik legkeményebb kritikusává vált.

Ruttét korábban a magyar kormány blokkolta abban, hogy a hogy a NATO főtitkárává váljon, ezt azzal indokolva, hogy Rutte „korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot”. Az ellentéteket azóta a jelek szerint sikerült feloldani (pedig korábban nem finomkodott Ruttével sem Orbán, sem a kormányzati propaganda), múlt héten Orbán Viktor az X-en már arról írt, hogy Magyarország kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára, miután Rutte hétfőn Brüsszelben megerősítette, hogy kinevezése esetén támogatni fogja Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai műveleteiből.

Az Orbán állítása szerint kiharcolt garancia valójában olyasmit garantál, ami alanyi jogon is adott: legutóbbi budapesti látogatásán maga Stoltenberg is arról beszélt a magyar miniszterelnök mellett állva, hogy bár elfogadják, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO Ukrajnával kapcsolatos tevékenységeiben, ez eleve nem is kötelessége, hiszen nem következik ilyen kötelezettség a NATO alapdokumentumaiból sem.

Mark Rutte megválasztása elől múlt héten hárult el az utolsó akadály, amikor Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia pedig bejelentette, támogatja, hogy Mark Rutte kerüljön a védelmi szövetség élére. Stoltenberg már korábban jelezte, hogy nem indul újra a jelöltségért.

Mark Ruttéról, a főtitkári esélyeiről és Orbán eddigi ellenkezésének indokairól ebben a portréban írtunk részletesebben.

A szervezet honlapja szerint a főtitkár a NATO legfelsőbb szintű nemzetközi köztisztviselője. A főtitkárnak három fő feladata van: ő minden fontosabb bizottság elnöke, aki irányítja a szövetségben zajló konzultációs és döntéshozatali folyamatokat, valamint biztosítja a döntések megvalósítását; a szervezet első számú szóvivője; és a szervezet nemzetközi személyzetének vezetője is, aki tanácsadást, iránymutatást és igazgatási támogatást nyújt a NATO parancsnokságok mellett működő nemzeti küldöttségek számára. Ez leegyszerűsítve annyit jelent: a NATO főtitkára a szervezet legfőbb diplomatája. Nem hoz sem politikai, sem stratégiai, sem katonai döntéseket, ezek a kompetenciák ugyanis mind a tagállamok kezében vannak. A NATO főtitkári pozícióját hagyományosan egy vezető európai politikus tölti be, míg a Műveleti Parancsnokság feje amerikai szokott lenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!