Szijjártó Péter: Magyarország biztosan nem tudja támogatni Mark Rutte NATO-főtitkárrá választását

2024. március 5. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Sarkos kijelentést tett kedden Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával, Mathias Cormann-nal közösen tartott sajtóértekezletén úgy reagált egy Mark Rutte NATO-főtitkárrá megválasztására vonatkozó kérdésre, hogy Magyarország biztosan nem tudja támogatni ezt.

„Egyet tudok mondani önnek. Mi egészen biztosan nem tudjuk támogatni egy olyan ember megválasztását a NATO-főtitkári pozícióra, aki korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot. Nagyon fura lenne, ha egy ilyen ember jelöltségét a magyar kormány támogatná”

– válaszolta Szijjártó a sajtótájékoztató lezárásaként, amikor arról kérdezték, hogy a magyar kormány tudná-e támogatni a holland miniszterelnök, Mark Rutte megválasztását az ősszel távozó Jens Stoltenberg helyére a NATO élén.

Ahogy korábban megírtuk, Rutte a szövetség több kulcsfontosságú tagállamának támogatását megszerezte, az itt is különutas törökök és a magyarok azonban keresztbe tehetnek neki, a NATO főtitkárának megválasztásához ugyanis teljes egyetértésre van szükség. A legnagyobb riválisa a román elnök, Klaus Iohannis lehet, aki maga mellé állíthatja a Rutte-szkeptikus keleti tagállamokat, de a holland kormányfőt támogató amerikaiak nélkül aligha járhat sikerrel.

Szijjártó a sajtótájékoztató végén ezen kívül is több említésre méltó kijelentést is tett. Emmanuel Macron francia elnök múlt heti, nyugati katonák potenciális Ukrajnába küldését kilátásba helyező állításait nem támasztja alá semmi, a NATO-nál sosem merült fel az elmúlt két évben olyasmi, hogy meg kellene változtatni a korábbi megállapodást, miszerint a szövetség nem avatkozik bele közvetlenül az orosz–ukrán háborúba. Arról, hogy Macronnak mi lehetett a célja ezzel, itt írtunk bővebben.

Arra is reagált, hogy a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk amiatt kritizálta, mert múlt héten – éppen a tisztázatlan körülmények között meghalt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij temetésének napján – olyan videót posztolt a törökországi Antalyában zajló nemzetközi konferenciáról, ahol kedélyesen cseverészett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A külügyminiszter szerint a gálavacsorán hat vagy hét külügyminiszterrel ült egy asztalnál, és „ha az ember mellette ül egy külügyminiszter kollégának, akkor általában beszélgetnek. Az a helyzet, hogy van egy ilyen feladatunk nekünk, külügyminisztereknek, hogy kapcsolatot tartsunk egymással.”

Azt is hozzátette, hogy a diplomáciában szerinte az a teljesítmény, ha az ember kapcsolatot tart azokkal is, akikkel nem ért mindenben egyet, és ha lesz lehetősége, vagy szükség lesz rá, akkor a jövőben is tárgyalni fog az orosz kollégákkal. Az elmúlt években egyébként állítása szerint számos európai politikus kereste meg őt, hogy segítsen nekik kapcsolatot teremteni az oroszokkal, találkozót összehozni, vagy csak juttasson el nekik egy üzenetet. A teljes sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!