Lengyelország nem tudja megemészteni Szijjártó és Lavrov lakomáját

2024. március 5. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn élesen bírálta a magyar és a szlovák külügyminisztert, amiért egy törökországi konferencián orosz kollégájukkal találkoztak.

Tusk szerint a találkozó Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel „nem csupán a jó vagy rossz ízlés kifejezése” pont azon a napon, amikor Moszkvában eltemették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt.

„Ünnepi lakomát rendezni Alekszej Navalnij temetésének napján… csak egy újabb olyan jelzés a magyar kormánytól, amelyet erkölcsi és politikai okokból nehezen tudunk elfogadni”

– mondta Tusk egy sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter magyar és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter pénteken találkozott Lavrovval az antalyai nemzetközi diplomáciai konferencián. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Szijjártó a közösségi média profilján tette közzé a vacsorájuk részleteit: a külügyminiszter a szokásos bejelentkezése után egy olyan videót is kitett, ahol orosz kollégájával, Szergej Lavrovval cseverészik kedélyesen.

„A pozsonyi és budapesti kollégák ismét bebizonyították, hogy bizonyos kérdésekben nagyon eltérőek a nézeteink”

– idézte Tuskot az AP hírügynökség. „Természetesen az Oroszországhoz való hozzáállással és az Ukrajna elleni támadással kapcsolatban” – tette egyértelművé, mire gondol.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök találkozott Tuskkal és „sajnálatos döntésnek” nevezte a két miniszterelnök találkozóját Lavrovval.

A kelet-európai országok mélyen megosztottak az Ukrajna elleni orosz háború és a konfliktus megoldásának módjában. Míg Lengyelország és a Csehország egységesen és kitartóan támogatja Ukrajnát, beleértve a fegyverszállításokat is, addig Magyarország és Szlovákia eltérő nézeteket vall – írja a lap.

Szijjártó Péter külügyminiszter egyébként már szinte hazajár Oroszországba, a hétvégén a Hvg írta orosz sajtóértesülésekre hivatkozva, hogy a külügyminiszter ismét Oroszországba utazik, bár most nem Moszkvába, hanem Szocsiba.

„Igen, meghívtak az Atomexpóra, amin természetesen örömmel veszek részt, mivel Oroszország és Magyarország együttműködése sikeres az atomenergetika területén” – nyilatkozta Szijjártó Törökországban a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek. Ugyanis a világ vezető nukleáris energetikai cégeinek részvételével rendezik meg március 25-26-án Szocsiban az Atomexpót.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!