Elhárult az utolsó akadály: Mark Rutte lehet az új NATO-főtitkár

2024. június 20. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszterelnök kerüljön a védelmi szövetség élére, írja az MTI a román elnöki hivatal csütörtöki közleménye alapján.

A román államfő visszalépéséről szóló döntést a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülése után megjelent sajtóközleményben hozták nyilvánosságra. A közlemény szerint Iohannis a nemzetbiztonsági testület ülésén bejelentette, hogy visszalépéséről már a múlt hét végén tájékoztatta a NATO-szövetségeseket.

Iohannis kikérte a CSAT tagjainak véleményét Mark Rutte jelöltségéről. A román Legfelsőbb Védelmi Tanács egyetértett azzal, hogy Románia támogassa a távozó holland miniszterelnököt a NATO-főtitkári poszt elnyerésében. A CNBC szerint Iohannis visszalépésével gyakorlatilag szabad lett az út Rutte előtt, aki már a kezdetekben is a legesélyesebb befutónak tűnt. Rutte veterán politikusnak számít, aki hosszú karrierje során több botrányt is túlélt, az Európai Unióban pedig Orbán Viktor egyik legkeményebb kritikusává vált.

Ruttét a magyar kormány is blokkolta abban, hogy a hogy a NATO főtitkárává váljon, ezt azzal indokolva, hogy Rutte „korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot”.

Az ellentéteket úgy tűnik mégis sikerült feloldani, ugyanis két nappal ezelőtt Orbán Viktor az X-en arról írt, hogy Magyarország kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára, miután Rutte hétfőn Brüsszelben megerősítette, hogy kinevezése esetén támogatni fogja Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai műveleteiből.

Mark Ruttéról, a főtitkári esélyeiről és Orbán eddigi ellenkezésének indokairól ebben a portréban írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!