Orbán: Készek vagyunk támogatni a holland miniszterelnök NATO-főtitkári jelölését

2024. június 18. – 16:51

Orbán: Készek vagyunk támogatni a holland miniszterelnök NATO-főtitkári jelölését
A NATO-főtitkári posztra pályázó Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök Orbán Viktorral – Forrás: Orbán Viktor X-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára, miután a távozó holland miniszterelnök megerősítette, hogy kinevezése esetén támogatni fogja Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai műveleteiből – írta kedd délutáni X-bejegyzésében Orbán Viktor miniszterelnök:

Orbán az angol nyelvű bejegyzésben azt írja, hogy Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkár múlt szerdai budapesti látogatásán „megállapodtunk abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és magyar forrásokat sem használnak fel ezek támogatására”.

Ennek a kijelentésnek az értelmezéséhez érdemes felidézni, amit a Stoltenberg és Orbán közös sajótájékoztatójáról tudósító cikkünkben is írtunk: az Orbán állítása szerint kiharcolt garancia valójában olyasmit garantál, ami alanyi jogon is adott: maga Stoltenberg is arról beszélt a magyar miniszterelnök mellett állva, hogy bár elfogadják, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO Ukrajnával kapcsolatos tevékenységeiben, ez eleve nem is kötelessége, hiszen nem következik ilyen kötelezettség a NATO alapdokumentumaiból sem, így amit Orbán megerősített garanciának nevez, az valójában eddig is rendelkezésre álló lehetősége volt a NATO minden tagjának.

Orbán a keddi bejegyzésében mindenesetre azt írja, hogy a megállapodás után a következő feladat annak hosszú távú betartatása volt, ezt sikerült elérni azzal, hogy Rutte hétfőn Brüsszelben megerősítette, hogy megválasztása esetén támogatni fogja Magyarország kimaradását.

Eddig épp a magyar kormány blokkolta Ruttét abban, hogy a NATO főtitkárává váljon, ezt azzal indokolva, hogy Rutte „korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot”. Rutte a hétfői EU-csúcsról távozva már arról beszélt: „óvatosan derűlátó” a magyar álláspont miatt, de „a beszélgetéseimet Viktorral írásba is foglalom, aztán meglátjuk”. A következő lépés az lesz, hogy levelet küld Budapestre „a következő napokban, amint lehet”, de kizárta, hogy ő is a magyar fővárosba látogasson, mint alig egy hete Stoltenberg. Most már ezek szerint nincs is erre szüksége.

Mark Ruttéról, a főtitkári esélyeiről és Orbán eddigi ellenkezésének indokairól ebben a portréban írtunk részletesebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!