Az Európai Bizottság javasolta, hogy Ukrajnával is kezdjék meg az EU-csatlakozási tárgyalásokat

2024. június 7. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós tagállamok nagykövetei pénteken tárgyaltak Ukrajna és Moldova EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, erősítette meg Anna Pisonero. A javaslattevő Európai Bizottság bővítési ügyekért felelős szóvivője elmondta:

a testület szerint a két ország „megtette a szükséges lépéseket”. A döntés innentől a tagállamok kezében van.

Korábban a Politico arról írt, hogy az EU tagállami miniszterekből álló Tanácsában a soros belga elnökség még június 25-én kormányközi konferenciát tartana az ukránokkal, ami a következő lépés lenne a csatlakozási folyamatban. Ezt tucatnyi ország támogatja. A dátumnak azért van nagy jelentősége, mert néhány nappal később, júliustól fél évre a magyar kormány veszi át a soros tanácsi elnökséget.

Ahogy arról korábban írtunk, az Európai Bizottság tavaly novemberben javasolta a tagállamoknak, hogy hozzák meg az elvi döntést a tárgyalások megkezdéséről, de kössék hét követelményhez a tárgyalási keretük elfogadását. (Utóbbiban rögzítenék a tagállamok, hogy milyen feltételekkel menjen az alkudozás az ukrán kormánnyal.) Az egyik ilyen elvárás a kisebbségi jogok biztosítása.

Az uniós csatlakozás fontosabb lépéseiről a tagállamok egyhangúlag döntenek, így nyilvánították például Ukrajnát tagjelöltté. Azóta az Európai Bizottság – ahol a magyar kormány által jelölt Várhelyi Olivér felel a bővítésért – azt is javasolta, hogy hozzák meg az elvi döntést a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. A 27 tagállam egyhangú döntése erről is megszületett decemberben, bár Orbán Viktor azzal jelezte a fenntartásait, hogy kiment a teremből.

A Politico szerint már egy márciusi, a tagállamoknak szóban bemutatott bizottsági értékelés is arra jutott, hogy Ukrajnának ugyan maradt tennivalója, de tisztviselők arról beszéltek, hogy Ukrajna „megcsinálta a házi feladata nagyját” többek között a kisebbségi jogok terén. Elvben kérhetnének új jelentést is, de egy tisztviselő arra figyelmeztetett: „Várhelyi nem lesz túl lelkes, hogy nagyon gyorsan végezzen vele”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már decemberben kijelentette, hogy egy új törvénnyel szerinte minden uniós elvárást teljesítettek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor még áprilisban is elégedetlen volt az addigi haladással kisebbségi ügyekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!