Politico: A soros magyar elnökség előtt továbblépnének Ukrajna EU-csatlakozási folyamatával

2024. május 29. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU miniszteri Tanácsának soros elnöksége júniusban szeretné megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, írja a Politico. A lap szerint azért számít az idő, mert még azelőtt napirendre tűznék az ügyet a testületben, hogy júliustól a magyar kormány venné át fél évre az elnökségét.

Az uniós csatlakozás fontosabb lépéseiről a tagállamok egyhangúlag döntenek, így nyilvánították például Ukrajnát tagjelöltté. Azóta az Európai Bizottság – ahol a magyar kormány által jelölt Várhelyi Olivér felel a bővítésért – javasolta, hogy hozzák meg az elvi döntést a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. A 27 tagállam egyhangú döntése erről is megszületett decemberben, bár Orbán Viktor azzal jelezte a fenntartásait, hogy kiment a teremből.

A következő lépés az lenne, hogy a tagállamok kitalálják: az Európai Bizottság egyáltalán milyen feltételekkel és célokkal tárgyaljon a nevükben Ukrajnával. Ha megvan ez a tárgyalási keret, összeülhetnek az ukrán kormánnyal és a gyakorlatban is indulhat az alkudozás. Az Európai Bizottság októberben azt javasolta a tagállamoknak: akkor fogadják el a keretet, ha az ukránok teljesítettek hét előfeltételt, köztük a kisebbségi jogok védelmét (erről többek között itt írtunk).

A tagállamok EU-hoz rendelt nagykövetei szerdán tárgyalnak az ügyről a testület naptára szerint. Diplomaták arról beszéltek a Politicónak, hogy a találkozón nem számítanak megegyezésre, de az az elképzelés, hogy legalább elkezdjenek tárgyalni az érzékenyebb kérdésekről, mint a kisebbségi ügyek. A lap szerint június 25-én már eggyel magasabb szinten, az EU miniszteri Tanácsában tűzné napirendre a témát a testület soros belga elnöksége – nem sokkal azelőtt, hogy júliusban a magyar kormány venné át fél évre a posztot.

A lap szerint a legutóbbi, nem nyilvános bizottsági értékelés arra jutott, hogy Ukrajnának még mindig van tennivalója, de tisztviselők arról beszéltek, hogy Ukrajna „megcsinálta a házi feladata nagyját” többek között a kisebbségi jogok terén. Elvben kérhetnének új jelentést is, de egy tisztviselő arra figyelmeztetett: „Várhelyi nem lesz túl lelkes, hogy nagyon gyorsan végezzen vele”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már decemberben kijelentette, hogy egy új törvénnyel szerinte minden uniós elvárást teljesítettek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még áprilisban is elégedetlen volt az addigi haladással kisebbségi ügyekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!