Pártatlansági okokból kizárták az esküdtek több mint felét Donald Trump egyik büntetőügyében

2024. április 16. – 06:51

Másolás

Vágólapra másolva

Pártatlansági okokra hivatkozva kizárták a lehetséges esküdtek felét Donald Trump büntetőügyében. A 96 potenciális esküdtből hatvanan kijelentették, hogy nem tudnak pártatlanok lenni a volt amerikai elnök ügyében. A megmaradt esküdteknek ezután több kérdést is feltettek a New York-i bíróságon, többek között a hír- és könyvolvasási szokásaikról – írta a BBC.

A manhattani kerületi ügyészség azt állítja, hogy Trump arra utasította volt ügyvédjét, Michael Cohent, hogy 130 ezer dollár kenőpénzt (mai árfolyamon számolva több mint 48 millió forint) fizessen Stormy Daniels pornószínésznőnek azért cserébe, hogy hallgasson az állítólagos szexuális kapcsolatukról, amelynek megtörténtét a volt elnök tagadja. A vád szerint Trump ott követett el törvénysértést, amikor saját cégének pénztartalékából adta meg a Cohen által kifizetett 130 ezer dolláros hallgatási pénzt, ez ugyanis ebben a formában kampányköltségnek számít. És ami ennél komolyabb vád, hogy az átutalás nyomait igyekeztek kiradírozni a könyvelésből. Az ügyészek szerint Trump ezt azért tette, hogy „jogellenesen befolyásolja” a 2016-os választásokat. Trump ártatlannak vallotta magát az ügyben.

Az esküdtek kiválasztása hétfő délután kezdődött. A bíró azzal kezdte, hogy elbocsátotta azokat az esküdteket, akik felemelték a kezüket, hogy nem tudnak pártatlanok lenni Trumppal kapcsolatban, így csak 34 ember maradt a teremben. A megmaradtakkal ezután kitöltettek egy 42 kérdésből álló kérdőívet, ami a hírolvasási szokásaikra is rákérdezett, és arra is válaszolniuk kellett, hogy részt vettek-e valaha Trump gyűlésein, vagy olvasták-e a könyveit. Az ügy kiemelt jellege miatt minden esküdt névtelen marad, bár Trump jogi csapata és az ügyészek ismerik a személyazonosságukat.

Trump hétfőn csendben ült a bíróságon, csak néha beszélt halkan a ügyvédjeihez. Juan Merchan New York-i bírónak mindössze három szót mondott a nap folyamán: csupán annyit, hogy „igen”, amikor a bíró arról beszélt, milyen viselkedést vár el a bíróságon. A bíróságon kívül azonban Trump azt mondta, hogy a per „képtelenség” és „Amerika elleni támadásnak” minősítette.

Ez a per egyike annak a négy büntetőügynek, amelyekkel a volt amerikai elnöknek szembe kell néznie, de ez lehet az egyetlen per, amelyben még a 2024-es elnökválasztás előtt ítélet születhet. Amennyiben elítélik, akkor Trump lenne az első, valamelyik nagy párt által támogatott elnökjelölt, aki elítélt bűnözőként indulna az elnökválasztáson. Ugyanakkor egyetlen törvény sem tiltja az Egyesült Államokban, hogy egy elítélt bűnözőből ne lehetne elnök.

Merchan bíró elutasította a védelem azon kérését, hogy Trumpot mentse fel a jövő csütörtöki tárgyalás alól, hogy részt vehessen a Legfelsőbb Bíróságon a mentelmi joggal kapcsolatos érvelésen, amelyet egy másik büntetőügyében tartanak.
„A Legfelsőbb Bíróság előtt érvelni nagy dolog, de egy tárgyalás a New York-i Legfelsőbb Bíróságon, az szintén nagy dolog. Szóval jövő héten itt fogunk találkozni” – mondta a bíró.

A Trump jogi ügyei abból a szempontból is hatással lehetnek az amerikai elnökválasztási kampányra, hogy átírják a kampány menetrendjét, extra megterhelést jelentenek a már 77 éves politikus számára. Ugyan a tényleges kampánykezdet előtt a 81 éves Joe Biden enerváltsága, bakijai jobban feltűntek a választóknak, valójában Trump sem tűnik mindig sokkal fittebbnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!