Valóban megerőszakolhatták az ausztrál parlament épületében Brittany Higginst

2024. április 15. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Brittany Higgins egykori politikai tanácsadó 2021 februárban azt állította, hogy 2019-ben megerőszakolták az ausztrál parlament épületében. Most egy polgári bíróság arra a megállapításra jutott, hogy az állítás igaz, írja a BBC.

Higgins szerint hetekkel a 2019-es választások előtt megerőszakolta őt egy kollégája egy miniszter parlamenti irodájában, az ügyben érintett politikai munkatárs, Bruce Lehrmann mindvégig tagadta ezt. Lehrmann elismerte ugyan, hogy egy éjszakába nyúló italozás után közösen mentek vissza az irodájukba egy Uberrel, de azt állítja, hogy utána elváltak útjaik. Higgins szerint viszont megerőszakolták, arra ébredt egy kanapén, hogy kollégája rajta fekszik. Ezt egy televíziós interjúban részletezte, ami után Lehrmann rágalmazás miatt beperelte. Ebben a perben született most ítélet, a keresetet elutasították.

A rágalmazási ügyekben a bizonyítási követelmény alacsonyabb, mint a büntetőeljárásokban – csak azt kell bizonyítani, hogy az állítások nagyobb valószínűséggel igazak, mint hogy nem. A bíró hétfőn az ügyben Higginsék javára döntött,

megállapítása szerint Lehrmann megerőszakolta a nőt, majd hazudott a dologról.

A bíró szerint a 28 éves férfi annyira le akart feküdni a munkatársával, hogy nem érdekelte, a nő is akarja-e az aktust.

Brittany Higgins 2022 októberében – Fotó: David Gray / AFP
Brittany Higgins 2022 októberében – Fotó: David Gray / AFP

Nem ez volt az egyetlen ilyen eset, de ez az első jogi döntés egy olyan ügyben, amely évek óta foglalkoztatja Ausztráliát. 2022-ben az akkori ausztrál miniszterelnök bocsánatot kért az érintett parlamenti dolgozóktól és a politikai stáb tagjaitól.

„Bocsánatot kérek Higgins asszonytól azokért a rettenetes dolgokért, amelyek itt történtek. De ennél sokkal többért is: bocsánatot kérek azoktól is, akik ugyanezt élték át, még Higgins asszony esete előtt – mondta akkor Scott Morrison, utalva az évtizedek óta tartó visszaélésekre. – Sok évtizeden keresztül állandósult egy olyan kultúra, ökoszisztéma, amelyben a zaklatás, a bántalmazás és az erőszak is normalizálódott.”

A bántalmazásokat, zaklatásokat az ausztrál nemi diszkriminációs biztos vizsgálata tárta fel. A 450 oldalas dokumentumból, amelyhez több mint 1700 ember járult hozzá, köztük korábbi és jelenlegi munkatársak, kiderült, hogy a jelenleg parlamenti munkahelyeken dolgozók 37 százaléka tapasztalt már zaklatást, 33 százaléka pedig áldozat volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!