Bocsánatot kért az ausztrál miniszterelnök Brittany Higginstől és az összes szexuálisan zaklatott parlamenti dolgozótól

2022. február 8. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel azután, hogy kirobbant a parlamenti dolgozókat ért szexuális zaklatási botrány Ausztráliában, az ausztrál miniszterelnök bocsánatot kért az érintett parlamenti dolgozóktól és a politikai stáb tagjaitól – írja a France24.com. Brittany Higgins volt kormánytisztviselő egy évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra, hogy hetekkel a 2019-es választások előtt megerőszakolta őt egy kollégája egy miniszter parlamenti irodájában.

Brittany Higgins volt kormánytisztviselő tavaly kiállt a nyilvánosság elé – Fotó: Saeed Khan/ AFP
Brittany Higgins volt kormánytisztviselő tavaly kiállt a nyilvánosság elé – Fotó: Saeed Khan/ AFP

Higgins azt mondta, úgy érezte, választania kellett, hogy jelentse a történteket a rendőrségen, vagy folytassa karrierjét. Tavaly januárban felmondott, és bejelentést tett a rendőrségen. Higgins volt kollégája, Bruce Lehrmann – aki előreláthatólag júniusban áll bíróság elé – ártatlannak vallotta magát a nemi erőszak vádjában.

„Bocsánatot kérek Higgins asszonytól azokért a rettenetes dolgokért, amelyek itt történtek. De ennél sokkal többért is: bocsánatot kérek azoktól is, akik ugyanezt élték át, még Higgins asszony esete előtt – mondta Scott Morrison, utalva az évtizedek óta tartó visszaélésekre. – Sok évtizeden keresztül állandósult egy olyan kultúra, ökoszisztéma, amelyben a zaklatás, a bántalmazás, és az erőszak is normalizálódott.”

Morrison után ausztrál politikai vezetők is bocsánatot kértek azoktól a munkatársaktól, akik évtizedeken át elszenvedték a parlament épületében és kormányhivatalokban tapasztalható zaklatást és szexuális bántalmazást. A képviselőház és a szenátus elnöke nyilatkozatában a pártok nevében bocsánatkérést fogalmazott meg, amelyben elismerték a munkahelyeken jelen lévő mérgező légkör természetét.

Csatlakozott a bocsánatkéréshez Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettes is, akiről 2018-ban derült ki, hogy ő és egyik munkatársa közös gyereket vár. Az ügy oda vezetett, hogy Malcolm Turnbull akkori miniszterelnök megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal. Morrison fenntartotta a tilalmat. Joyce akkoriban nős volt, négy gyermeket nevelt. Azóta feleségül vette korábbi munkatársát, akitől még egy gyereke született. Andrew Wallace házelnök a parlamentben elmondta: tettek már lépéseket a munkahelyi légkör javítása érdekében. Tavaly kialakítottak egy független panaszkezelési eljárást.

A bántalmazásokat, zaklatásokat Kate Jenkins ausztrál nemi diszkriminációs biztos vizsgálata tárta fel. A 450 oldalas dokumentumból, amelyhez több mint 1700 ember járult hozzá, köztük korábbi és jelenlegi munkatársak, kiderült, hogy a jelenleg parlamenti munkahelyeken dolgozók 37 százaléka tapasztalt már zaklatást, 33 százaléka pedig áldozat volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!