Külön képzést kapnak az EP-képviselők arról, hogyan ne zaklassák munkatársaikat

2024. április 3. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága jóváhagyta az intézkedéseket, aminek célja, hogy az Európai Parlamentben kevesebb munkahelyi konfliktus és zaklatás történjen – írja a Hvg.hu. Ennek része az EP-képviselők továbbképzése is, aminek a lényege: hogyan ne zaklassák munkatársaikat.

„Hogyan hozzunk létre egy jó és jól működő csapatot” – az EP közleménye szerint a képzés ezt a nevet viseli majd. Öt különböző modul lesz, ez tartalmazza: az asszisztensek toborzását, a sikeres csapatmenedzsmentet, beleértve a konfliktusmegelőzést és a korai konfliktusmegoldást, a parlamenti asszisztencia adminisztratív és pénzügyi vonatkozásait, valamint zaklatás megelőzését is.

A képzés nem választható, azt a jövőben kötelezően mindenkinek el kell majd végeznie. Azok a parlamenti tagok, akik mégsem végzik el ezt a képzést hivatali idejük első hat hónapjában, büntetést kapnak. Emellett nem választhatók parlamenti tisztségviselőnek, nem nevezhetőek ki egy téma előadójának, de még hivatalos küldöttségben vagy intézményközi tárgyalásokon sem vehetnek részt.

A szankcióra vonatkozó eljárás részletezi, hogy az Elnökök Értekezlete – elnökök és képviselőcsoportok vezetői – javaslatot is előterjeszthet a plenáris ülésen bármelyik megválasztott képviselő eltávolítására, amennyiben nem teljesítették a képzést. A HVG kiemelte, hogy egy ilyen szavazásnál úgynevezett kettős többsége küszöb is lesz: a leadott szavazatok kétharmada és az összes EP-képviselő többsége.

A jelentést az április 10–11-i brüsszeli plenáris ülésre nyújtják be a parlamentnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!