Pizzával és ágyneművel fogadták a magyar nagykövetségen Bolsonarót, az ügy sok kérdést vet fel

Legfontosabb

2024. március 26. – 22:57

Pizzával és ágyneművel fogadták a magyar nagykövetségen Bolsonarót, az ügy sok kérdést vet fel
A brazíliai magyar nagykövetség bejárata Barazíliavárosban – Fotó: EVARISTO SA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Belső biztonsági kamerás felvételeket is megszerzett a New York Times arról, hogy Jair Bolsonaro volt brazil elnök két napig a brazíliavárosi magyar nagykövetség vendégszeretetét élvezte – írtuk meg hétfőn. A kétnapos tartózkodás hátterében az állt az amerikai lap szerint, hogy Bolsonaro ellen több eljárás folyik, ennek keretében február 8-án bevonták az útlevelét, hogy ne távozhasson külföldre.

Bolsonaro a Metrópoles brazil lapnak nem tagadta a látogatást, mondván „van egy baráti köröm, ami a világ néhány vezetőjéből áll”, akik aggódtak érte. Ügyvédei is azt mondták, hogy a két baráti országot érintő politikai ügyekről beszéltek.

A hír nyilvánosságra kerülése után hétfő délután bekérették a brazil külügyminisztériumba a magyar nagykövetet is. Számos kérdés felmerült az ügyben.

Kávégép, ágynemű, pizza

A brazil Trumpként is emlegetett volt elnök a 2022 végi választási vereséget nehezen fogadta el, hívei pedig, amerikai mintára, Luiz Inácio Lula da Silva beiktatása után, 2023. január 8-án megostromoltak törvényhozási, bírósági és elnöki épületeket. Lula szerint ennek megszervezésében Bolsonaro is részt vett. A nyomozóhatóságok is vizsgálják Bolsonaro szerepét a puccsgyanús ügyben.

Bolsonaro mandátumának lejárta előtt pár nappal diplomáciai vízummal Floridába ment kezelésre, egy ideig kérdéses is volt, hazatér-e. Végül három hónap után, 2023. március 30-án visszarepült Brazíliába. Már akkor is többsikkasztástól uszításig terjedő eljárás folyt ellene párhuzamosan.

Február elején a 2023. január 8-i események ügyében folyó nyomozás során őrizetbe vették Bolsonaro két közeli tanácsadóját, és házkutatásokat is tartottak Bolsonaro kormányához köthető embereknél. Ezzel egy időben vonták be az exelnök útlevelét. Március közepén a legfelsőbb bíróság közzétett olyan dokumentumokat, amikben magas rangú katonák arról beszéltek, hogy a bukott elnök korábban megkereste a hadsereg vezetőit egy tervvel, hogyan maradhatna hatalomban.

Az ellene zajló eljárásokban már átkutatták az otthonát, lefoglalták a mobilját, több szövetségesét és tanácsadóját őrizetbe vették. Nemcsak a hatalom megtartására szőtt összeesküvés miatt nyomoznak ellene, hanem egy ékszereladási ügyben is, és azt is vizsgálják, hogy meghamisított-e oltottsági igazolásokat a Covid-járvány alatt.

Bolsonaro az útlevelének február 8-i bevonása után négy nappal jutott be a magyar követség területére két testőrével, ahol Halmai Miklós magyar nagykövet fogadta. A diplomácia egyik alapelve, hogy követségi területen nem intézkedhetnek a fogadó ország hatóságai (emlékezetes példa Magyarországról, amikor Mindszenty József hercegprímás 15 éven át élt a budapesti amerikai képviseleten, vagy épp a Wikileaks-alapító Julian Assange-é, aki 2012-19 között tartózkodott Ecuador londoni nagykövetségén).

Bolsonaro február 12-én este érkezett és február 14-én délután távozott, autóját a Times műholdfelvételek alapján is azonosítani tudta. Egy követségi tisztviselő névtelenül megerősítette Bolsonaro ottlétét. A lap szerint a követség ekkor nagyrészt üres volt, a helyi alkalmazottak karneváli munkaszünetüket töltötték. A felvételeken látni, ahogy a követségi dolgozók ágyneműt és egy kávégépet is vittek a követség saját vendégházába, másnap egy munkatársa pedig pizzát is hozott az exelnöknek.

A magyar nagykövetség egyébként Bolsonaro ott tartózkodása idején nem posztolt a Facebookra, február 11-én még a busójárásról, 23-án már a Brazil-Magyar Parlamenti Baráti Csoport brazil képviselőházi megalakulásáról raktak ki bejegyzést. Azóta sem említették meg itt a történteket.

Követünk a külügyben

A brazil CNN szerint a nagykövettel 20 percen át beszélt Maria Luísa Escorel, a külügy észak-amerikai és európai ügyekkel foglalkozó államtitkára, miután Halmait bekérették a brazil külügyminisztériumba. A Globo úgy tudja, a feltett kérdések többségére nem válaszolt a nagykövet, a látogatást hétköznapinak állította be, valamint megismételte Bolsonaro állításait a követségi látogatás ügyében. A Guardian viszont arról írt, hogy a nagykövet csendben volt a 20 perces találkozója alatt. Escorel jelezte, Bolsonaro ellen eljárások zajlanak, valamint Brazília demokratikus állam, ahol mindenkit megillet a jog a törvényes védelemhez.

A Globo szerint az elnöki hivatal is tudott a bekéretésről, de azt nem Lula kezdeményezte. Úgy tudni, a rendőrség kivizsgálja majd Bolsonaro vizitjét, bár a legfelsőbb bíróság jelezte, hogy sok elem hiányzik a volt elnök követségi látogatásából (pl. egy konkrét terv) ahhoz, hogy azt szökésnek, elrejtőzésnek lehessen tekinteni, és komolyabb kényszerintézkedést vezessenek be vele szemben.

Több baloldali képviselő így is Bolsonaro őrizetbe vételét akarja elérni. Ugyanis 2021-ben a volt államfő eljárás alá vont helyettese, Daniel Silveira esetében a bíróság pont a külföldi menedékkérés és elmenekülés miatt látta jogosnak, hogy a politikus rács mögé kerüljön, írja a Metrópoles. Augusto de Arruda Botelho volt államtitkár pedig arról írt az X-en, hogy Bolsonaro kísérlete, hogy elrejtőzzön a nagykövetségen, klasszikus motívum a fogva tartás megelőzéséhez.

Később a São Paulo-i Folha arról cikkezett, hogy Alexandre de Moraes legfelsőbb bíró 48 órát adott Bolsonarónak a kétnapos látogatás megmagyarázására. A lap szerint felvetődhet magyar részről a beavatkozás egy folyamatban lévő ügybe.

A Globo hozzáteszi, Halmait két hónapon belül másodszor kérette be a külügy, bár az elsőt nem részletezték.

Halmai a Hvg.hu cikke alapján tavaly májusban mutatkozott be mint Magyarország brazíliai nagykövete, egy nagyobb diplomáciai átrendezés során került a pozícióba. Elődje Brazíliavárosban Szentgyörgyi Zoltán volt, akit 2023 első félévében Izraelbe helyeztek át. Halmai nyelvterületi szempontból nem váltott nagyot, a lisszaboni képviseletről utazott Dél-Amerikába. Portugáliában 2019 tavasza óta állomásozott, ekkoriban egy ideig ő látta el a Zöld-foki Köztársaság, Bissau-Guinea, valamint São Tomé és Príncipe területén is Magyarország képviseletét.

Jair Bolsonaro barátai

Miután Bolsonaro a Metrópolesnek a világ vezetői közötti baráti köréről beszélt, ügyvédei azt mondták, a volt elnök politikai ügyekről tárgyalt, azért volt a nagykövetségen, hogy kapcsolatban maradjon egy baráti ország hatóságaival, szerintük minden más híresztelés csak fikció és álhír.

Ezt erősíti szerintük az is, hogy Bolsonaro két héttel követségi tartózkodása után, február 25-én nagygyűlést tartott São Paulóban, amelyen több mint 180 ezer híve vehetett részt, és erre már 12-én, a nagykövetségre érkezés napján meghívta támogatóit. A demonstráción ártatlanságát hangsúlyozta, szerinte a legfelsőbb bíróság visszaél hatalmával.

Bolsonaro szövetségesei már azon az állásponton vannak, hogy az exelnök direkt töltött két napot a követségen, majd távozott onnan, ezzel igazolva, hogy nem tervez egy diplomáciai képviseletre menekülni a vádak elől – írja a Metrópoles. Ezt az is indokolja, hogy onnan hívta össze híveit a nagygyűlésre.

A New York Times is emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor és Jair Bolsonaro szövetségesek, amit jól mutat, hogy a brazil politikus 2022-es magyarországi látogatásán testvérének nevezte Orbánt. A nemzeti szuverenitásra oly érzékeny magyar kormányzat érdeklődött, miként segíthetné Bolsonaro újraválasztását, Javier Milei populista argentin államfő beiktatásán pedig Orbán hősnek nevezte Bolsonarót, akivel találkozott is. Az útlevele bevonásakor is posztolt Orbán, támogatásáról biztosítva Bolsonarót:

A brazil külügy nem kommentálta, miről volt szó a nagykövettel

Hétfőn megkerestük a külügyminisztériumot, a Miniszterelnökséget és a brazíliai nagykövetséget is az üggyel kapcsolatban, hogy megtudakoljuk, valóban Bolsonaro volt-e a követségen; ha igen, miért tartózkodott ott két napig; illetve hogy kiket fogadott a követség területén. Valamint arról is érdeklődtünk, hogy valóban Halmai kísérte-e a nagykövetség területén a volt elnököt. Válaszokat cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

A brazil kormányzatnak is küldtünk kérdéseket. Választ a brazil külügytől (épületük neve után az Itamaraty-palotától) kaptunk, amiben megerősítették Halmai Miklós bekéretését, valamint hogy Escorel fogadta őt. „Brazília Külügyminisztériuma nem fogja kommentálni, amiről a találkozón szó esett” – írták a Telexnek. Bolsonaro ügyeiről annyit írtak, az egész brazil belügynek számít. Hozzátették, a hatóságok a demokratikus alapelvek, a hatalmi ágak szétválasztása mentén végzik a vizsgálódást.

Mindez egyébként alátámasztja a Globo cikkét, miszerint a brazil külügy nem kíván diplomáciai konfliktust gerjeszteni az ügyből, még ha egyes vélemények szerint Magyarország be is avatkozott egy brazil büntetőügy lefolyásába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!