Bekérették a brazíliai magyar nagykövetet Bolsonaro miatt

2024. március 26. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

A brazil külügyminiszter bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon, miért töltött két napot Jair Bolsonaro volt brazil elnök a magyar nagykövetségen, miután elvették az útlevelét, írja a Guardian. A New York Times derítette ki a magyar nagykövetség biztonsági kameráinak felvételei alapján, hogy Bolsonaro február 12-én érkezett a magyar nagykövetségre, és február 14-én távozott onnan.

Bolsonaro azután ment a magyar nagykövetségre, hogy pár nappal korábban a brazil hatóságok letartóztatták a segítőit, akiket azzal vádoltak, hogy puccsot terveztek a 2022-es elbukott választás miatt. Ezzel egy időben bevonták Bolsonaro útlevelét, nehogy megszökjön az országból, mivel több különböző nyomozás is folyik ellene. A legsúlyosabb vád szerint Bolsonaro több vezető miniszterével és segédjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálja megtartani a hatalmat, miután vereséget szenvedett a választásokon.

Bolsonaro és Orbán Viktor miniszterelnök évek óta szoros kapcsolatban áll egymással. A két politikus decemberben találkozott is egymással az argentin elnök, Javier Milei 2023. decemberi beiktatásán, ahol Orbán hősnek nevezte a volt brazil államfőt. Bolsonaro azért mehetett a magyar nagykövetségre, mert törvény tiltja a hatóságok számára, hogy egy őt fogadó külföldi nagykövetségen letartóztassák.

Az ügyben korábban kerestük a magyar külügyminisztériumot, a Miniszterelnökséget és a brazil nagykövetséget is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Bolsonaro valóban a követségen járt-e, és ha igen, miért tartózkodott ott. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!