Napokig a brazíliai magyar nagykövetségen szállt meg Bolsonaro, miután bevonták az útlevelét februárban

2024. március 25. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Négy nappal azután, hogy a brazil hatóságok elkobozták Jair Bolsonaro volt elnök útlevelét, a politikus a magyar nagykövetségre ment, ahol két napot töltött – írja a New York Times.

2024. február 8-án a brazil hatóságok letartóztatták Bolsonaro pár korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután a politikus elbukta a 2022-es választásokat. Ezzel egy időben bevonták Bolsonaro útlevelét, nehogy megszökjön az országból, mivel több különböző nyomozás is folyik ellene. A legsúlyosabb vád szerint Bolsonaro több vezető miniszterével és segédjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálja megtartani a hatalmat, miután vereséget szenvedett a választásokon.

A New York Times megszerezte a magyar nagykövetség biztonsági kameráinak felvételeit. Ezek tanúsága szerint négy nappal a letartóztatások után, február 12-én a volt brazil elnök kocsija állt meg a brazíliavárosi magyar nagykövetség kapuja előtt. Bolsonarót Halmai Miklós nagykövet várta az udvaron. Ő nyitotta ki a brazil elnök kocsijának a kaput, azt is megmutatta, hova lehet parkolni.

A követség ekkor szinte teljesen üres volt, csak magyarok voltak az épületben, mivel a helyi alkalmazottak szabadságon voltak. Bolsonaro két biztonsági őrnek tűnő személlyel szállt ki a kocsijából, Halmai pedig bevezette őket az épületbe. Az elkövetkező két órában a nagykövetség munkatársai fel-alá járkáltak a követség vendéglakásai közt. Nagyjából fél 12-ig ágyneműt, vizet és egyéb tárgyakat hordtak be a lakosztályokba.

A NYT négy különböző kamera képeit elemezte háromnapos időintervallumban. A képeket műholdképekkel is összehasonlították, ami alapján a Bolsonarót hozó kocsi az épület mellett parkolt parkolt február 13-ig. A felvételek alapján Bolsonaro február 14-én, szerdán délután távozott a magyar követségről.

Bolsonaro és Orbán Viktor miniszterelnök évek óta szoros kapcsolatban áll egymással. A két politikus decemberben találkozott is egymással az argentin elnök, Javier Milei 2023. decemberi beiktatásán, ahol Orbán hősnek nevezte a volt brazil államfőt.

Bolsonaro azért mehetett a magyar nagykövetségre, mert törvény tiltja a hatóságok számára, hogy egy őt fogadó külföldi nagykövetségen letartóztassák.

Mi történt pontosan a követségen?

A négy nap során a volt államfő és biztonsági őrei szabadon sétálgattak a nagykövetségen, de a területet csak az őrök hagyták el – például azért, hogy elugorjanak egy pizzáért. Február 13-án este egy negyedik férfi is feltűnt a színen, akit Bolsonaro egyik őre hozott be kocsival. Az ismeretlen férfi táskával ment be Bolsonaro lakosztályába, majd bő fél óra múlva távozott.

A magyar diplomaták február 14-én írtak a brazil dolgozóknak, hogy ne jöjjenek be másnap a követségre dolgozni. Arra utasították őket, hogy a hét hátralévő részében maradjanak otthon. Azt nem mondták meg, hogy az utasítást mivel indokolják.

Aznap délután Bolsonaro és két őre, két hátizsákot cipelve kiléptek a lakásukból, őket Halmai követte. A hármas beszállt a kocsiba, amivel érkeztek, és távoztak, a magyar nagykövet integetett is nekik. Két héttel azután, hogy Bolsonaro ismeretlen okokból távozott a nagykövetségről, megtartotta a tervezett nagygyűlését São Paulóban. Független megfigyelők becslése szerint 185 000 támogató vett részt a rendezvényen.

A magyar nagykövetség egyik tisztviselője, aki névtelenül nyilatkozott a lapnak, megerősítette Bolsonaro fogadását, és az épületek elhelyezkedését is leírta a lapnak. Bolsonaro nem kívánt nyilatkozni. A magyar nagykövetség pedig nem reagált a NYT kérdéseire.

Kerestük a külügyminisztériumot, a Miniszterelnökséget és a brazil nagykövetséget is az üggyel kapcsolatban, hogy megtudakoljuk, valóban Bolsonaro volt-e a követségen; ha igen, miért tartózkodott ott két napig; illetve hogy kiket fogadott a követség területén. Valamint arról is érdeklődtünk, hogy valóban Halmai kísérte-e a nagykövetség területén a volt elnököt. Amint a fent említett hivatalok válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Mindenesetre, a nagykövetségen tett látogatása óta elmúlt hetekben Bolsonaro helyzete csak súlyosbodott. Az ország legfelsőbb bírósága olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a brazil hadsereg és légierő vezetői arról beszéltek a rendőrségnek, hogy a 2022-es választások elvesztése után Bolsonaro eltervezte, hogyan döntse meg a választási eredményeket. A katonai vezetés elutasította a puccs ötletét, és figyelmeztették a volt elnököt, hogy letartóztathatják, ha ezzel próbálkozik.

Bolsonaro márciusban arról beszélt, hogy nem aggódik amiatt, hogy letartóztatják. „Éppenséggel egy másik országban is lehetnék, de úgy döntöttem, hogy mindenáron visszajövök ide. Nem félek” – mondta egy politikai rendezvényen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!