Bolsonaro nem adja át szimbolikusan a hatalmát utódának, inkább lelépett Floridába

2022. december 31. – 09:58

Bolsonaro nem adja át szimbolikusan a hatalmát utódának, inkább lelépett Floridába
Jair Bolsonaro elveszítette az októberi választásokat – Fotó: Tercio Teixeira / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Floridában landolt helyi idő szerint pénteken Jair Bolsonaro leköszönő brazíliai elnök repülőgépe, miután a közösségi médiában érzelemdús búcsút vett híveitől baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva vasárnapi hivatalba lépése előtt – jelentette az MTI.

A hivatalos brazil állami repülőgép pénteken késő este szállt le a floridai Orlandóban a Flightaware repüléskövető radartérkép weboldala szerint. Bár Bolsonaro úti célját hivatalosan nem erősítették meg, biztonsági stábja már Floridában tartózkodik. Bolsonaro, szakítva a brazil demokratikus hagyományokkal, ismételten kijelentette, hogy nem hajlandó átadni a hatalmat megválasztott utódának a vasárnapi ünnepélyes beiktatáson.

Jogi eljárásoktól is kellene tartania, ha Brazíliában maradna, miután elnöki mentelmi joga lejár Lula hivatalba lépésével.

„Hamarosan vissza fogok térni” – idézte a CNN Brasil Bolsonarót. A leköszönő elnök sajtóosztálya nem kommentálta a nyilatkozatot, mint ahogy az amerikai külügyminisztérium is elzárkózott ettől. Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését, azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták. Bolsonaro nem nyugodott bele a kudarcba, novemberben megtámadta a választás eredményét. Braziliavárosban tüntetések voltak, és a múlt héten egy meghiúsított pokolgépes merényletről is érkeztek hírek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!