Az új brazil elnök szerint egyértelmű, hogy Bolsonaro szervezte meg a január 8-i zavargásokat

2023. február 3. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva biztos benne, hogy elődje, Jair Bolsonaro aktív szerepet vállalt a január 8-i zavargásokban.

RedeTV!-nek adott interjújában Lula arról beszélt, Bolsonaro kormány a koronavírusjárvány félvállról vételével is népirtást követett el. Lula korábban, és a csütörtök esti interjúban is megerősítette: szerinte a korábbi elnök szélsőjobboldali kormánya az amazóniai őslakos nép, a janomamik ellen is népirtást követett el.

„Ő mondta a legnagyobb barbárságokat” – mondta Lula Bolsonaro járványkezelésével kapcsolatban.

A jelenlegi elnök azt is kijelentette: Bolsonaro szervezte a kongresszus, az elnöki hivatal és a bíróság január 8-i megtámadását. „Ő készítette elő a puccsot. Biztos vagyok benne, hogy Bolsonaro aktívan részt vett ebben, és továbbra is megpróbál részt venni benne”. Lula szerint eredetileg január elsejére, a beiktatás napjára tervezték az akciót, de rájöttek, hogy akkor túl nagy a rendőri készültség az utcákon, ezért elnapolták.

Szerinte a volt elnököt valamikor „el kell majd ítélni” a tetteiért.

Csütörtökön egy brazil szenátor egy sajtótájékoztatón elismerte, hogy december 9-én (nagyjából egy hónappal a választási eredmények kihirdetése után) részt vett egy megbeszélésen, amin Bolsonaro részvételével azt tervezgették, hogyan lehetne érvénytelenné nyilvánítani a választást – írja a BBC. Marcos do Val elmondása szerint Bolsonaro egyik bizalmasa, Daniel Silveira arra próbálta rávenni, érje el, hogy a választási bizottság vezetője magára nézve kompromitáló dolgokat mondjon el hangfelvételen. A szenátro szerint azonnal kijelentette, hogy ilyesmire „nem hajlandó”. Beszámolója szerint Bolsonaro végig csendben ült, és hallgatta szövetségesei „bizarr ötleteit”.

Három nappal a találkozó után formálisan is beiktatták a győztes Lulát. Silveirát csütörtökön tartóztatták le. Bolsonaro december végén elhagyta az országot, azóta Floridában tartózkodik, nemrég pedig hat hónapos turista-vízumért folyamodott.

Ha szeretne képbe kerülni a szövevényes brazil helyzettel kapcsolatban, ezt a cikket olvassa el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!