Az új brazil elnök népirtással vádolja Bolsonarót

2023. január 23. – 13:03

Másolás

Vágólapra másolva

Brazília új elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva azzal vádolta meg Jair Bolsonaro szélsőjobboldali kormányát, hogy népirtást követett el az amazóniai őslakos nép, a janomamik ellen, írja a Guardian. „Amit Roraimában láttam, több mint humanitárius válság, az népirtás. Egy előre megfontolt bűntény a janomamik ellen, amelyet egy olyan kormány követett el, amely érzéketlen a brazil nép szenvedése iránt” – írta Lula vasárnap a Twitteren, egy nappal azután, hogy meglátogatott egy túlzsúfolt janomami betegek számára fenntartott klinikát Roraima fővárosában, Boa Vistában.

Lula brazil elnök a janomamik állami egészségházában, Boa Vistában Fotó: Ricardo Stuckert / Reuters
Lula brazil elnök a janomamik állami egészségházában, Boa Vistában Fotó: Ricardo Stuckert / Reuters

A brazil igazságügyi miniszter, Flávio Dino rendőrségi vizsgálatot rendelt el, mert szerinte erős a gyanúja annak, hogy a janomamikat népirtás – vagyis egy etnikai, nemzeti, faji vagy vallási csoport részleges vagy teljes elpusztítására irányuló szándékos kísérlet – érte.

A brazil kormány a hétvégén közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a janomami nép lakhelyén, miután az egészségügyi minisztérium adatai szerint tavaly 99 gyermek, köztük 67 egy éven aluli halt meg a Portugália nagyságú, jórészt esőerdők borította területen, egyebek között a megfázás szövődményeiben, kiszáradástól, vérzéses megbetegedésektől vagy súlyos alultápláltságtól. Ezenkívül 2022-ben több mint 11 500 maláriás megbetegedést is regisztráltak a körükben, ami 50 éve a legtöbb.

A janomamik életét nagyon megnehezítette a környéken folyó illegális bányászat, ami miatt többen erőszakcselekmények áldozatai, de ettől függetlenül szenvednek az alultápláltságtól és különböző betegségektől is, mint például a malária. Rontott a helyzetükön, hogy Bolsonaro elnöksége idején bezártak több, őket ellátó egészségügyi intézményt is.

Több mint harmincezres lélekszámukkal a janomamik a latin-amerikai ország legnagyobb őslakos közössége, vezetőik szerint a területükön működő illegális bányák munkásai már több őslakost meggyilkoltak, közösségük egyes női tagjait szexuálisan bántalmazták, valamint a bányaüzemeltetők az aranykitermelés során használatos higannyal mérgezik a folyókat, ami veleszületett testi rendellenességeket okoz. A Sumauma című független brazil híroldal jelentése szerint 2019 és 2022 között 570 janomami gyermek halt meg ma már gyógyítható betegségekben.

A brazil elnök szombaton megvált a hadsereg parancsnokától, és az a célja, hogy megtisztítsa a biztonsági erőket a keményvonalas Bolsonaro hívektől. A lázadó tüntetők közül sokan katonai puccsot követeltek, hogy ismét Bolsonaro juthasson hatalomra. Ha szeretne képbe kerülni a szövevényes brazil helyzettel kapcsolatban, ezt a cikket olvassa el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!