Az Egyesült Királyság vizsgálatot sürget a hán júniszi orvosokat ért állítólagos izraeli abúzus ügyében

2024. március 13. – 11:17

frissítve

Az Egyesült Királyság vizsgálatot sürget a hán júniszi orvosokat ért állítólagos izraeli abúzus ügyében
A marokkói hadsereg tagjai az izraeli Kerem Shalom átkelőn keresztül szárazföldi úton Gázába küldendő humanitárius segélyek mellett – Fotó: Reuters / Marokkói Hírügynökség

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ENSZ-alkalmazott meghalt, 22 megsérült, amikor az izraeli erők eltaláltak egy élelmiszer-elosztó központot Rafahban, a Gázai övezet déli részén. Philippe Lazzarini, a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó UNRWA vezetője azt mondta, ezek a támadások „mindennapossá váltak a nemzetközi humanitárius jog durva figyelmen kívül hagyásával”.

A Hamász állítása szerint öten is meghaltak a csapásban, az izraeli oldal egy Hamász-parancsnok „precíz” megöléséről tudósított. Az illető Mohammed Abu Haszna volt, aki a Hamász katonai műveleteit támogatta.

Rafahban 1,5 millió palesztin zsúfolódott össze, ugyanis jelenleg ez szinte az egyetlen hely a Gázai övezetben, amit nem támadott le teljes arzenállal Izrael. Emiatt a világ számos pontjáról, még szövetségesek is jelezték Izraelnek, ne támadja meg Rafahot, mert annak beláthatatlan emberi szenvedés lesz a vége.

(BBC News)

Agyonlőttek izraeli rendőrök egy 12 éves fiút Kelet-Jeruzsálemben, mert az meggyújtott egy tűzijátékot. A palesztin Rami Hamdan Al-Halhúli a bátyjával és barátaival volt a házuk előtt, a többiek vették rá, hogy gyújtson meg egy tűzijátékot, amit az erről készített felvétel szerint aztán nem is irányzott a közelben lévő izraeli rendőrökre. A rendőrség még nem adta ki a fiú holttestét, a család szerint szíven lőtték őt.

(BBC News)

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kedden ember okozta katasztrófának nevezte a Gázába érkező segélyek hiányát, és az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt mondta, hogy az éhezést háborús fegyverként használják az övezetben.

„Ez a humanitárius válság, nem természeti katasztrófa, nem árvíz, nem földrengés, hanem ember okozta katasztrófa” – mondta Borrell az ENSZ New York-i székhelyén.

„Amikor a támogatás nyújtásának alternatív módjait keressük – tengeri vagy légi úton –, emlékeznünk kell arra, hogy ezt azért kell tennünk, mert a támogatás nyújtásának természetes útja, az utakon keresztül történő segítségnyújtás mesterségesen le van zárva”. Borell korábban is élesen kritizálta Izraelt a gázai háború során tanúsított magatartása miatt. Október óta szárazföldön csak a korábbi segélyszállítmányok töredéke jut be Gázába, miután az izraeli hadsereg lezárta a határakat.

„Amikor elítéljük, ami Ukrajnában történik, ugyanezekkel a szavakkal kell szólnunk arról, ami Gázában történik” – hangsúlyozta Borrell.

(Guardian)

A brit külügyminisztérium egyik minisztere vizsgálatot kérvényezett egy jelentés kapcsán, amely szerint a gázai orvosi személyzetet erőszakos és megalázó bánásmódban részesítették egy izraeli rajtaütés után. Andrew Mitchell külügyminiszter az alsóházban megerősítette, hogy a brit kormány „teljes körű magyarázatot és vizsgálatot” követel.

Az IDF február 15-én tartott razziát a dél-gázai Hán Júnisz Nasszer kórházában – amely az övezetben még működő kevés kórházak egyike volt –, mondván, a hírszerzés szerint a kórházban a Hamász fegyveresei bujkálnak az épületben. Több orvos beszámolója szerint azokat az orvosokat és egészségügyiseket, akik a razzia alatt a kórházban tartózkodtak, súlyosan bántalmazták az izraeli katonák. Beszámolók szerint a személyzet szemét bekötötték, levetkőztették és többször is megverték őket. Egyikük, Ahmed Abu Sabha azt mondta, egy hétig tartották fogva, szájkosaras kutyákkal félemlítették meg, egy izraeli katona pedig eltörte a kezét.

Az IDF a rajtaütést „precíznek és korlátozottnak” minősítette. A hadsereg később közölte, hogy a művelet során közel 200 gyanúsítottat fogtak el. A BBC-nek adott válaszában az IDF nem kommentálta a rossz bánásmódról szóló konkrét beszámolókat, de tagadta, hogy orvosi személyzetet bántalmaztak volna.

Az egyébként is nagyon nehéz helyzetben levő gázai kórházak elleni izraeli támadásokat eddig is több civil szervezet és kormány minősítette a nemzetközi humanitárius jog megsértésének. Izrael szerint az, hogy a fegyveresek az egészségügyi létesítményeket rejtekhelyként vagy hadműveletek indításának bázisaként használják, jogos célponttá teszi a helyszíneket.

Egy, a hónap elején készült belső ENSZ-jelentés is részletesen írta a palesztin fogvatartottakkal szembeni bántalmazásokról – beleértve a verést, a kutyatámadásokat, a stresszhelyzetek hosszan tartó alkalmazását és a szexuális erőszakot. A jelentés becslése szerint izraeli katonák több mint 4000 férfit, nőt és gyereket tartóztattak le Gázában a konfliktus októberi kezdete óta.

(Guardian)

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerdán engedélyezte a légierőnek a Gázai övezetbe szánt sürgősségi segélyszállítmány eljuttatását.

A hadsereg közlése szerint már folynak a szállításhoz szükséges előkészületek, és a segélyt a jelenleg Franciaországban állomásozó C-130-as katonai szállítórepülőgépekkel juttatják majd el a rászorulóknak. Katonai beszámolókra hivatkozva a helyi sajtó arról írt, hogy a segélyszállítás akár már a hétvégén megindulhat.

A Jordánia kezdeményezésére szervezett műveletben Németország mellett Franciaország és az Egyesült Államok is részt vesz.

Az ENSZ szerint amennyiben a Gázai övezetben élő mintegy 2,2 millió ember nem kap sürgősen humanitárius segélyt, éhínség fogja sújtani az ostromlott övezetben élőket.

(MTI)

  • Hán júniszi orvosok szerint megverték, megalázták, megfélemlítették őket az izraeli csapatok a kórházi razzia után. Ahmed Abu Sabha, a nasszeri kórház orvosa elmondta, hogy egy hétig tartották fogva, ahol szájkosaras kutyákkal félemlítették meg, egy izraeli katona pedig eltörte a kezét.
  • Kísérleti projekt keretében kedden reggel kihajózott Ciprus kikötőjéből egy segélyszállító hajó, mely közel 200 tonna élelmiszert szállít Gázába.
  • Izrael miniszterelnöke üzent szövetségeseiknek, akik egyre kritikusabbá válnak a Netanhaju háborúval kapcsolatos megközelítése miatt. „Nem mondhatod, hogy támogatod Izrael önvédelemhez való jogát, ha aztán elítéled, amikor gyakorolja ezt a jogot” – fogalmazott.
  • Az IDF bejelentette, hogy 19 éves izraeli-amerikai katona is meghalt az október 7-i támadások során.

Az előző nap eseményeit itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!