Hán júniszi orvosok szerint megverték, megalázták, megfélemlítették őket az izraeli csapatok a razzia után

2024. március 12. – 10:35

frissítve

Hán júniszi orvosok szerint megverték, megalázták, megfélemlítették őket az izraeli csapatok a razzia után
Fotó: Mahmoud Issa / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kísérleti projekt keretében kedden reggel kihajózott Ciprus kikötőjéből egy segélyszállító hajó, mely közel 200 tonna élelmiszert szállít Gázába. Ha sikerrel jár, ez lehet az első hajó, amely így új tengeri útvonalon juthat el az éhezéssel küzdő lakossághoz.

Az Open Arms nevű hajó a ciprusi Larnaca kikötőjéből indult egy uszályt vontatva, amely kb. 200 tonna lisztet, rizst és fehérjét tartalmazott. A nagyrészt az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott missziót az amerikai székhelyű World Central Kitchen jótékonysági szervezet intézte, míg a hajót a spanyol Proactiva Open Arms jótékonysági szervezet biztosította. (Guardian)

Bepakolták, majd 12-én útnak indult az Open Arms – Fotó: Santi Palacios, Yiannis Kourtoglou / Reuters Bepakolták, majd 12-én útnak indult az Open Arms – Fotó: Santi Palacios, Yiannis Kourtoglou / Reuters
Bepakolták, majd 12-én útnak indult az Open Arms – Fotó: Santi Palacios, Yiannis Kourtoglou / Reuters

Bekötötték a szemüket, őrizetbe vették, levetkőzésre kényszerítették és többször is megverték azokat a hán júniszi kórházban dolgozó orvosokat, egészségügyiseket az izraeli katonák, akik a kórházban tartózkodtak február 15-én, amikor az izraeli csapatok razziáztak ott. Az orvosok a BBC-nek beszéltek az átélt traumáikról. Egyikük, Ahmed Abu Sabha, a nasszeri kórház orvosa elmondta, hogy egy hétig tartották fogva, ahol szájkosaras kutyákkal félemlítették meg, egy izraeli katona pedig eltörte a kezét. Beszámolója szorosan egybevág két másik orvoséval, akik névtelenséget kértek, mert féltek a megtorlástól. Ők a BBC-nek azt mondták, hogy megalázták, megverték és leöntötték őket hideg vízzel, valamint órákon át kényelmetlen testhelyzetben kellett térdelniük. Beszámolóik szerint napokig fogva tartották, mielőtt szabadon engedték őket.

A BBC kérdésekkel fordult az Izraeli Védelmi Erőkhöz. Itt nem reagáltak külön a beszámolókra, és nem is tagadták a rossz bánásmódot, azt azonban igen, hogy bárki megsérült volna a razzia során az egészségügyi dolgozók közül, ugyanis „a fogvatartottakkal szembeni bármilyen visszaélés ellentétes az IDF utasításaival, ezért szigorúan tiltott”.

Az IDF február 15-én tartott razziát a dél-gázai Hán Júnisz kórházában – amely az övezetben még működő kevés kórházak egyike volt –, mondván, a hírszerzés szerint a kórházban a Hamász munkatársai vannak. Azt is elmondták, hogy a Hamász által október 7-én ejtett izraeli túszokat itt tartották fogva, és a túszok egy része nyilvánosan azt mondta, hogy Nasszerben tartották őket. A Hamász tagadta, hogy harcosai egészségügyi létesítményekben működnének.

Sebesültek a Hán Júnisz kórházban 2024. február 22-én – Fotó: Jehad Alshrafi / Anadolu / Getty Images
Sebesültek a Hán Júnisz kórházban 2024. február 22-én – Fotó: Jehad Alshrafi / Anadolu / Getty Images

A BBC-hez olyan felvételek is eljutottak, amiket február 16-án, az orvosok őrizetbe vételének napján, titokban készítettek. Ezeken fehérneműre vetkőzött férfiak láthatók a kórház sürgősségi épülete előtt, kezüket a fejük mögött összefonva. Némelyikük előtt orvosi köpeny hever. „Bárkit, aki megpróbálta mozgatni a fejét vagy bármilyen mozdulatot próbált tenni, megütöttek” – mondta a kórház főigazgatója, Dr. Atef Al-Hout a BBC-nek. „Körülbelül két órára hagyták őket ebben a megalázó helyzetben.”

Az IDF a BBC-nek azt válaszolta, hogy „Általában a letartóztatási eljárás során a terrorgyanús személyeknek gyakran át kell adniuk ruháikat, hogy ruháikat át lehessen kutatni, és megbizonyosodjanak arról, hogy nem rejtenek el robbanómellényeket vagy más fegyvereket.” A ruhákat ilyenkor nem is adják vissza rögtön. Az egészségügyi személyzet elmondása szerint ezután bevitték őket egy kórház épületébe, megverték, majd levetkőzve szállították őket egy fogdába. (BBC)

  • 200 tonna élelmiszerrel a fedélzetén Cipruson rekedt egy, a Gázai övezetbe tartó segélyhajó, mivel hétfőn hajnalban megkezdődött a Ramadán, a muzulmán szent hónap, ami miatt szünetel a tengeri segélyezés.
  • A Hezbollah azt állítja, hogy több dróntámadást indított egy izraeli légvédelmi csapat ellen a Golán-fennsíkon.
  • Az olasz rendőrség letartóztatott három, Olaszország középső részén élő palesztint, akik szerintük támadásokat terveztek „katonai és civil célpontok ellen” egy meg nem nevezett országban.
  • A tizenkét legnagyobb izraeli jogvédő szervezet azonnali tűzszünetre szólította fel a kormányt.
  • Megkezdődött Oroszország, Kína és Irán közel-keleti hadgyakorlata.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!