Az Egyesült Királyság vizsgálatot sürget a Hán Júnisz-i orvosokat ért állítólagos izraeli abúzus ügyében

2024. március 13. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

A brit külügyminisztérium egyik minisztere vizsgálatot kérvényezett egy jelentés kapcsán, amely szerint a gázai orvosi személyzetet erőszakos és megalázó bánásmódban részesítették egy izraeli rajtaütés után. Andrew Mitchell külügyminiszter az alsóházban megerősítette, hogy a brit kormány „teljes körű magyarázatot és vizsgálatot” követel.

Az IDF február 15-én tartott razziát a dél-gázai Hán Júnisz Nasszer kórházában – amely az övezetben még működő kevés kórházak egyike volt –, mondván, a hírszerzés szerint a kórházban a Hamász fegyveresei bujkálnak az épületben. Több orvos beszámolója szerint azokat az orvosokat és egészségügyiseket, akik a razzia alatt a kórházban tartózkodtak, súlyosan bántalmazták az izraeli katonák. Beszámolók szerint a személyzet szemét bekötötték, levetkőztették és többször is megverték őket. Egyikük, Ahmed Abu Sabha azt mondta, egy hétig tartották fogva, szájkosaras kutyákkal félemlítették meg, egy izraeli katona pedig eltörte a kezét.

Az IDF a rajtaütést „precíznek és korlátozottnak” minősítette. A hadsereg később közölte, hogy a művelet során közel 200 gyanúsítottat fogtak el. A BBC-nek adott válaszában az IDF nem kommentálta a rossz bánásmódról szóló konkrét beszámolókat, de tagadta, hogy orvosi személyzetet bántalmaztak volna.

Az egyébként is nagyon nehéz helyzetben levő gázai kórházak elleni izraeli támadásokat eddig is több civil szervezet és kormány minősítette a nemzetközi humanitárius jog megsértésének. Izrael szerint az, hogy a fegyveresek az egészségügyi létesítményeket rejtekhelyként vagy hadműveletek indításának bázisaként használják, jogos célponttá teszi a helyszíneket.

Egy, a hónap elején készült belső ENSZ-jelentés is részletesen írta a palesztin fogvatartottakkal szembeni bántalmazásokról – beleértve a verést, a kutyatámadásokat, a stresszhelyzetek hosszan tartó alkalmazását és a szexuális erőszakot. A jelentés becslése szerint izraeli katonák több mint 4000 férfit, nőt és gyereket tartóztattak le Gázában a konfliktus októberi kezdete óta.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!