Az EU külügyi vezetője szerint háborús fegyverként használják az éhezést Gázában

2024. március 13. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kedden ember okozta katasztrófának nevezte a Gázába érkező segélyek hiányát, és az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt mondta, hogy az éhezést háborús fegyverként használják az övezetben.

„Ez a humanitárius válság, nem természeti katasztrófa, nem árvíz, nem földrengés, hanem ember okozta katasztrófa” – mondta Borrell az ENSZ New York-i székhelyén.

„Amikor a támogatás nyújtásának alternatív módjait keressük – tengeri vagy légi úton –, emlékeznünk kell arra, hogy ezt azért kell tennünk, mert a támogatás nyújtásának természetes útja, az utakon keresztül történő segítségnyújtás mesterségesen le van zárva”. Borell korábban is élesen kritizálta Izraelt a gázai háború során tanúsított magatartása miatt. Október óta szárazföldön csak a korábbi segélyszállítmányok töredéke jut be Gázába, miután az izraeli hadsereg lezárta a határakat.

„Amikor elítéljük, ami Ukrajnában történik, ugyanezekkel a szavakkal kell szólnunk arról, ami Gázában történik” – hangsúlyozta Borrell.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!