Izrael megint visszafordított egy Észak-Gázába tartó ENSZ segélyszállítmányt

2024. március 6. – 13:59

frissítve

Izrael megint visszafordított egy Észak-Gázába tartó ENSZ segélyszállítmányt
Gázaváros nyugati részén lakó palesztinok a 2024. március 6-i segélyszállítmányból származó liszteszsákokkal Fotó: Dawoud Abo Alkas / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egyiptomban gőzerővel folynak a tárgyalások, melyeken a helyi illetékeseken kívül amerikai és katari közvetítők segítségével próbálnak – eleddig sikertelenül – nyélbe ütni egy fegyverszüneti megállapodást a Hamász és Izrael között. Az aktuális konstrukció szerint a Gázai övezet jelentős részét már megszálló Izrael kész belemenni egy hathetes fegyvernyugvásba (melynek részleteiről itt olvashat), ha a terrorszervezet elengedi az október 7-én túszul ejtett emberek közül a nőket, az időseket a betegeket és a sebesülteket. A fegyverszünetben a demokrata párton belüli feszültségek miatt is érdekelt Joe Biden kedden bejelentette, „néhány napon belül kiderül”, hogy a Hamász rábólint-e az ajánlatra.

A fegyverszünet nem csak a gázai humanitárius katasztrófa miatt sürgős a nemzetközi közösség számára, hanem azért is, mivel a hétvégén kezdődik a muszlimok ünnepi hónapja, a ramadán, és ha addig nem sikerül enyhíteni a feszültségeken, akkor az Ynet által kedden publikált kormányzati prognózis szerint is borítékolni lehet az akár százezres tömegeket is megmozgató, borítékolhatóan véres zavargásokat az Izrael által megszállt ciszjordániai területeken.

(Times of Israel)

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerdán bejelentette, hogy az izraeli hadsereg visszafordított egy 14 kamionból álló élelmiszer-szállítmányt, mellyel a Gázai övezet északi részét próbálták elérni. Az izraeli szárazföldi offenzíva első célpontjának számító területre február 20-a óta nem jut el segély. Az egyik izraeli katonai ellenőrzőponttól visszafordított konvojt a WFP közleménye szerint később helyi palesztinok állították meg, akik pillanatok alatt széthordták a mintegy 200 tonnányi élelmiszert.

Az izraeli hadsereg által kiadott videofelvételen segélyt szállító teherautók haladnak a Gázai övezetben – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Az izraeli hadsereg által kiadott videofelvételen segélyt szállító teherautók haladnak a Gázai övezetben – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és palesztin tisztviselők szerint egyre több gázai gyerek hal meg éhezésben és dehidratáltságban a segélyek akadozása és a támadások miatt. A WHO egyik gyerekorvosa, Imad Dardonah szerdán videóüzenetben próbálta felrázni a nemzetközi közvéleményt; a szervezet helyi információi szerint a gázai gyerekek többsége naponta egyszer jut csak ételhez, a gyerekorvosok a súlyos alultápláltságra legfeljebb só- és cukoroldatokat tudnak adni a rászorulóknak.

Az egész világnak üzenem, hogy ha meg akarjuk menteni a gázai gyerekeket, akkor azonnal fel kell függeszteni a harcokat, orvosi eszközökkel és üzemanyaggal kell ellátni a kórházakat, és vissza kell engedni a Gázai övezet déli részébe menekült orvosokat.

(Guardian)

A Jemen keleti részét – köztük a Vörös-tenger partvidékét – ellenőrző húszi gerillák újabb támadást hajtottak végre egy teherhajó ellen. Az egyelőre nem tisztázott fegyverrel elkövetett támadás egy barbadosi zászló alatt hajózó, de amerikai tulajdonban álló szállítóhajó ellen irányult, de a támadóeszköz (a húszik arzenálja alapján hajók elleni ballisztikus rakéta vagy robbanóanyaggal megrakott drón) nem találta el a hajót.

Frissítés: Szerda délután kiderült, hogy a True Confidence nevű hajó megsérült, és legénységének egy része mentőcsónakokon hagyta el a járművet. A hajó utolsó ismert pozíciója körüli vizeket egy indiai hadihajó fésüli át.

Közben aggasztó hírek érkeztek a március elején a húszik által elsüllyesztett Rubymarral kapcsolatban. A belize-i zászló alatt hajózó, de brit tulajdonban szállítóhajóról szakértők szerint a Vörös-tengerbe kerülhet a tartályokban lévő üzemanyag, illetve a rakományban található, mintegy 21 ezer tonnányi műtrágya, ami ökológiai katasztrófát okozhat. 2023-ban egyébként épp hogy sikerült megakadályozni egy hasonló katasztrófát a jemeni partoknál hét évig rozsdásodó Safer tanker rakományának kiszivattyúzásával.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!