Újabb rakétatámadás a Vörös-tengeren, ökológiai katasztrófával fenyeget az elsüllyesztett hajó

2024. március 6. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Jemen keleti részét – köztük a Vörös-tenger partvidékét – ellenőrző húszi gerillák újabb támadást hajtottak végre egy teherhajó ellen. Az egyelőre nem tisztázott fegyverrel elkövetett támadás egy barbadosi zászló alatt hajózó, de amerikai tulajdonban álló szállítóhajó ellen irányult, de a támadóeszköz (a húszik arzenálja alapján hajók elleni ballisztikus rakéta vagy robbanóanyaggal megrakott drón) nem találta el a hajót.

Frissítés: Szerda délután kiderült, hogy a True Confidence nevű hajó megsérült, és legénységének egy része mentőcsónakokon hagyta el a járművet. A hajó utolsó ismert pozíciója körüli vizeket egy indiai hadihajó fésüli át.

Közben aggasztó hírek érkeztek a március elején a húszik által elsüllyesztett Rubymarral kapcsolatban. A belize-i zászló alatt hajózó, de brit tulajdonban szállítóhajóról szakértők szerint a Vörös-tengerbe kerülhet a tartályokban lévő üzemanyag, illetve a rakományban található, mintegy 21 ezer tonnányi műtrágya, ami ökológiai katasztrófát okozhat. 2023-ban egyébként épp hogy sikerült megakadályozni egy hasonló katasztrófát a jemeni partoknál hét évig rozsdásodó Safer tanker rakományának kiszivattyúzásával.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!