Izrael megint visszafordította az ENSZ segélyszállítmányát, a gázai gyerekeknek csak sóoldat jut

2024. március 6. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerdán bejelentette, hogy az izraeli hadsereg visszafordított egy 14 kamionból álló élelmiszer-szállítmányt, mellyel a Gázai övezet északi részét próbálták elérni. Az izraeli szárazföldi offenzíva első célpontjának számító területre február 20-a óta nem jut el segély. Az egyik izraeli katonai ellenőrzőponttól visszafordított konvojt a WFP közleménye szerint később helyi palesztinok állították meg, akik pillanatok alatt széthordták a mintegy 200 tonnányi élelmiszert.

Az izraeli hadsereg által kiadott videofelvételen segélyt szállító teherautók haladnak a Gázai övezetben – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Az izraeli hadsereg által kiadott videofelvételen segélyt szállító teherautók haladnak a Gázai övezetben – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és palesztin tisztviselők szerint egyre több gázai gyerek hal meg éhezésben és dehidratáltságban a segélyek akadozása és a támadások miatt. A WHO egyik gyerekorvosa, Imad Dardonah szerdán videóüzenetben próbálta felrázni a nemzetközi közvéleményt; a szervezet helyi információi szerint a gázai gyerekek többsége naponta egyszer jut csak ételhez, a gyerekorvosok a súlyos alultápláltságra legfeljebb só- és cukoroldatokat tudnak adni a rászorulóknak.

Az egész világnak üzenem, hogy ha meg akarjuk menteni a gázai gyerekeket, akkor azonnal fel kell függeszteni a harcokat, orvosi eszközökkel és üzemanyaggal kell ellátni a kórházakat, és vissza kell engedni a Gázai övezet déli részébe menekült orvosokat.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!