Egymillió hordónyi olajat szivattyúznak ki az ökológiai bombaként működő tankerhajóból

2023. április 20. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy holland vállalat megállapodott az ENSZ-szel, hogy kiszivattyúzza a kőolajat a Jemen partjainál hét éve rozsdásodó, ökológiai katasztrófával fenyegető tartályhajóból, írta az MTI.

A speciális mentési munkálatokra szakosodott cég, a Boskalis az ENSZ Fejlesztési Programjával (UNDP) egyezett meg arról, hogy szivattyúzza a több mint egymillió hordónyi olajat a Jemen partjainál álló Safer tankerből. Egy speciális támogatóhajó, az Ndeavor pénteken indul útnak a kelet-afrikai Dzsibutiba, hogy felkészüljön a küldetésre.

Műholdképen a Safer tanker – Fotó: Maxar/ AFP
Műholdképen a Safer tanker – Fotó: Maxar/ AFP

A 360 méter hosszú hajó fedélzeten már szinte semmi sem működik, egyre rosszabb állapotban van, és bármely pillanatban összetörhet vagy felrobbanhat. A tengervíz már a tanker motorterébe is beszivárgott, ezzel is növelve a katasztrófa veszélyét.

Achim Steiner, az UNDP munkatársa szerint humanitárius, környezeti és gazdasági katasztrófát előzhetnek meg, de a mentéshez még hiányzik 29 millió dollár, amelyet kormányoktól és nagyvállalatokról várnak adományként. A projekt egyébként összesen 148 millió dollárba kerül.

A Japánban épített Safer tankerhajó hét éve a jemeni Ráz-Ísza kikötőváros közelében horgonyoz az arab országban dúló polgárháború miatt, fedélzetén több mint egymillió hordónyi olajjal, és az ENSZ szerint környezeti katasztrófával fenyeget. A világszervezet tisztségviselői régóta figyelmeztettek, hogy ha az 1976-ban gyártott hajó léket kap vagy felrobban, akkor az négyszer akkora környezetszennyezést okoz, mint az Exxon Valdez 1989-es katasztrófája Alaszkánál. Szakértők szerint ha a kőolaj a Vörös-tengerbe kerül, akkor megsemmisülhet Jemen vörös-tengeri halállománya, a tenger megtisztítása pedig mintegy 20 milliárd dollárba kerülne.

Azt a partszakaszt, amelynél a tartályhajó horgonyoz, a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal hadban álló húszik tartják ellenőrzésük alatt.

A hajó jelentette katasztrófafenyegetésről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!