Pénteken temetik el Alekszej Navalnijt Moszkvában

2024. február 28. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszej Navalnij temetésére és búcsúztatására pénteken kerül sor Moszkvában – közölte szóvivője, Kyra Jarmysh az X-en.

A szertartást helyi idő szerint 14 órakor tartják Marjino kerület egyik templomában, majd a boriszovi temetőben helyezik örök nyugalomra az orosz ellenzéki vezetőt, írja a Sky News.

Navalnij csapata nehezen találta meg a búcsúztatás helyszínét, miután több templom is elutasította őket.

Alekszej Navalnij február 16-án halt meg abban a szibériai börtönkolóniában, ahol 19 éves börtönbüntetését töltötte. A börtön tisztviselői szerint a 47 éves férfi egy séta után lett rosszul. A holttestét csak hosszas huzavona után, február 24-én adták ki az anyjának. Navalnij özvegye, Julija Navalnaja azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy „túszul ejtette” férje maradványait, és hogy valójában ő felelős Navalnij haláláért. A Kreml tagadta a vádakat, és alaptannak nevezte, hogy a politikust idegméreggel ölték volna meg. Egy jogvédő csoport szerint több mint 400 orosz állampolgárt tartóztattak le országszerte, mert Navalnij halála után virágokkal tisztelegtek előtte.

Az orosz politikus egyik közeli szövetségese, Maria Pevcsik, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány elnöke a napokban arról beszélt, végső stádiumban voltak a tárgyalások arról, hogy Alkeszej Navalnij egy fogolycsere keretei között kiszabaduljon, amikor a politikus váratlanul meghalt.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának hétfői nyitóülésén az ellenzéki pártok egyperces néma felállással emlékeztek meg Navalnijról. A megemlékezést Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek képviselője kezdeményezte, a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk képviselői azonban ülve maradtak. Orbán Viktor ezt azzal indokolta: „Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz–orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!