Navalnij közeli szövetségese: Végső stádiumban voltak a tárgyalások arról, hogy az orosz ellenzéki vezető egy fogolycsere során kiszabaduljon

2024. február 26. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

Végső stádiumban voltak a tárgyalások arról, hogy Alkeszej Navalnij egy fogolycsere keretei között kiszabaduljon, amikor váratlanul meghalt – állítja Maria Pevcsik, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány elnöke, írja a BBC.

Pevcsik szerint az orosz ellenzéki vezetőt Vadim Krasikovra, egy orosz bérgyilkosra akarták cserélni, aki Németországban tölti életfogytiglani börtönbüntetését gyilkosságért. Krasikov azért ül börtönben, mert 2019-ben Németországban közelről fejbe lőtte Zelimkhan Khangoshvili egykori csecsen lázadó parancsnokot.

Az alku keretein belül két, Oroszországban fogva tartott amerikai állampolgár is szabadulhatott volna, akiket Pevcsik nem nevezett meg, de Putyin elnök a Tucker Carlsonnak adott interjúban megjegyezte, hogy tárgyalások folynak az Egyesült Államokkal a kémkedés vádjával fogva tartott Evan Gershkovich amerikai újságíró szabadon bocsátásáról. Putyin az interjúban utalt arra, hogy cserébe Oroszország elfogadna egy olyan személyt, aki „hazafias érzelmek miatt likvidált egy banditát az egyik európai fővárosban” – amivel Krasikovra utalhatott.

Navalnij közeli szövetségese szerint a fogolycseréről folyó tárgyalások február 15-én – a bebörtönzött politikus halála előtt egy nappal – már „végső stádiumban” voltak.

Alekszej Navalnij február 16-án halt meg abban a szibériai börtönkolóniában, ahol 19 éves börtönbüntetését töltötte. A börtön tisztviselői szerint a 47 éves férfi egy séta után lett rosszul. A holttestét csak hosszas huzavona után, február 24-én adták ki az anyjának. Navalnij özvegye, Julija Navalnaja azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy „túszul ejtette” férje maradványait, és hogy valójában ő felelős Navalnij haláláért. A Kreml tagadta a vádakat, és alaptannak nevezte, hogy a politikust idegméreggel ölték volna meg. Egy jogvédő csoport szerint 400 orosz állampolgárt tartóztattak le országszerte, mert Navalnij halála után virágokkal tisztelegtek előtte.

A Navalnij YouTube-csatornáján közzétett videóban Pevcsik azt mondta, két éve folynak a tárgyalások a fogolycseréről. Elmondása szerint Navalnijt egy humanitárius csereprogram keretében akarták kiszabadítani, és a tárgyalásokon amerikai és német tisztviselők is részt vettek, decemberre pedig már konkrét terveket fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan szabadulhatna ki a politikus.

Pevcsik szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az utolsó pillanatban meggondolta magát az alkuval kapcsolatban, mert „nem tudta elviselni, hogy Navalnij szabadon legyen”.

A Kreml egyelőre nem reagált a nő állításaira.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!