A magyarok behódoltak a Nyugatnak – reagáltak Moszkvában a NATO-csatlakozás megszavazására

2024. február 27. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Európa biztonságát félti a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikálása után az orosz parlament felsőházának alelnöke, Konsztantyin Kosacsev, aki szerint Svédország ezentúl nem lesz semleges, a már eddig sem semleges, de szuverén Magyarország pedig behódolt a Nyugatnak – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Kosacsev a Telegramon úgy fogalmazott, hogy ezzel Európa oszthatatlan biztonsága sérült, nem végzetesen, de azért komolyan. Mint írta, a svéd csatlakozás ratifikálásával a Nyugat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) alapelveibe gázolt bele, amelyeket többek közt az 1975-ös helsinki záróokmányban rögzítettek.

A magyar kormány több mint másfél éven át tartó huzavonája és üzengetései után az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a svédek NATO-csatlakozását. Svédország Finnországgal együtt 2022 májusában, az orosz–ukrán háború kirobbanása után döntötte el, hogy csatlakozik a szervezethez, amit 28 tagállam szinte egyből el is fogadott, Törökország és Magyarország azonban kivárt. Orbán Viktor gyors ankarai látogatása után aztán tavaly tavasszal a magyarok a törökökkel egy időben megszavazták a finnek csatlakozását, a svédekét viszont még mindig nem.

Törökország végül idén januárban szavazott a svédekről is, a magyarokat viszont még mindig nem tudták meggyőzni, így hiába állította a kormány az ellenkezőjét, végül mégis Magyarország lett az utolsó NATO-tagállam, amelyik nem hagyta jóvá a csatlakozásukat. Az elmúlt másfél év alatt számos kifogás merült fel a kormánypártok részéről, hogy ennek mi az oka, társadalmi egyeztetésre, elfoglalt Országgyűlésre, belső vitákra, sértettségre hivatkoztak, és azt is követelték, hogy jöjjön ide a svéd miniszterelnök. Múlt pénteken végül eljött, ezután jelentette be a Fidesz-KDNP, hogy támogatják a svéd csatlakozást.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!