Orbán Ankarában azt mondta, hogy Európa háborús pszichózisban szenved

2023. március 16. – 13:39

Orbán Ankarában azt mondta, hogy Európa háborús pszichózisban szenved
Orbán Viktor miniszterelnök (beszél a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóján – Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Másolás

Vágólapra másolva

„Fontos, hogy a béke hangja felvegye a versenyt a háború hangjának erejével, és fontos, hogy világossá tegyük, a globális többség békét akar” – idézte az MTI Orbán Viktor miniszterelnököt, aki Ankarában, a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján mondott beszédet.

Azt mondta: „sajnos, Európa háborús pszichózisban szenved, a kontinens napról napra sodródik bele a háborúba”. Orbán Viktor a türk államok vezetőinek megköszönte, hogy a béke hangját erősítik.

Köszönetet mondott Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek is, aki – mint mondta – eddig sikeresen tudott közvetíteni a harcoló felek között, és arra kérte, hogy erőfeszítéseit folytassa a jövőben is.

Szerinte Magyarország számára a legfontosabb az emberéletek mentése, ezért azt képviseli, hogy legyen minél hamarabb tűzszünet és legyenek béketárgyalások.

Magyarország szoros kapcsolatokat ápol a Türk Államok Szervezetével. Legutóbb két hónapja járt Budapesten a szervezet főtitkára, Kubanicsbek Ömüralijev.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta: az orosz–ukrán háború nyomán kialakult helyzet felértékeli az együttműködést Európa és Közép-Ázsia között. „Ezért is fontos és előnyös Magyarország részvétele a Türk Államok Szervezetének munkájában, ami a gazdasági növekedés fenntartását is segíti” – tette hozzá. Szerinte Magyarország számára a Türk Államok Szervezetében betöltött megfigyelői pozíció kifejezetten hasznos. Budapesten jön létre például a TÁSZ Aszálymegelőzési Intézete.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!