Magyarország megállapodott a türk államokkal egy budapesti Aszálymegelőzési Intézet létrehozásáról

2022. november 10. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország megállapodott arról, hogy a Türk Államok Szervezete Aszálymegelőzési Intézetet hoz létre Budapesten – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Hozzátette: a világ jelentős részén komoly problémát jelentenek a vizek okozta kihívások, így az aszály is, de a magyar vízipari technológiák sok helyen megoldást jelenthetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az üzbegisztáni Szamarkandba utazott a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozójára. Az útra Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Orbán Balázs politikai igazgató, valamint közel 60 magyar üzletember kísérte el a miniszterelnököt.

Orbán csütörtökön többek között arról számolt be, hogy az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását. Vízgazdálkodási, élelmiszeripari és nukleáris energetikai kérdésekben szintén várhatóak megállapodások – tette hozzá a miniszterelnök.

A nukleáris energetikai kérdésekkel minden bizonnyal arra célzott, hogy Szijjártó Szamarkandban tárgyalást folytatott Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával a paksi atomerőmű bővítéséről. „Áttekintettük a beruházás állását, és megállapodtunk a következő hetekben szükséges lépésekről annak érdekében, hogy az évtized végére már számolhassunk két új paksi blokkal is” – írta a külügyminiszter.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!