Szijjártó azt szeretné, ha jövő ősszel már a talajba kerülnének Paks II. első betonelemei

2022. szeptember 26. – 17:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bécsben a paksi atomerőmű bővítéséről.

Szijjártó a Facebook-oldalán azt írta: a mostani energiaellátási válság Európában jelentősen növeli a nukleáris kapacitások jelentőségét, mert ezek védenek a nemzetközi energiapiac kiszámíthatatlan változásaitól.

„Magyarország új atomerőművet épít, amivel hosszú távon garantáljuk energiaellátásunk biztonságát, megvédjük a környezetünket és fenntartjuk a rezsicsökkentés eredményeit” – emelte ki.

A miniszter tájékoztatása szerint Alekszej Lihacsovval a következő hónapok feladatait vették számba annak érdekében, hogy jövő év őszén az első betonelemek lekerülhessenek a talajba a paksi telephelyen. „A beruházást sokan próbáljak gáncsolni, de mi ennek nem engedünk, az erőművet felépítjük, mert jogunk van hozzá, és ez az érdekünk” – írta a külügyminiszter.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a parlamenti ülésen arról, hogy Magyarország megépíti Paks II.-t, és meghosszabbítja Paks I. üzemidejét.

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy a Roszatom és a magyar fél között május végén, június elején súlyos nézeteltérés alakult ki, és a magyarok pénzt kértek az oroszoktól a késlekedésért. A „kötbérügy” végül egy isztambuli tárgyaláson megoldódott, és azután Szijjártó azt mondta, a paksi bővítés szeptemberben tud átlépni konkrét építkezési fázisba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!