Orbán a Karmelitában fogadta a Türk Államok Szervezetének főtitkárát

2023. január 13. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelitában fogadta a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) főtitkárát, Kubanicsbek Ömüralijevet – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A beszámoló szerint Ömüralijev és Orbán tárgyalásán elhangzott, hogy a veszélyek korában különösen fontos, hogy minél több szövetségesi és partneri kapcsolatot építsünk ki a világban. Orbán a keleti nyitás politikájára utalva azt mondta: „Mindenkit érdekeltté akarunk tenni abban, hogy Magyarország sikeres és biztonságos ország legyen.”

A TÁSZ főtitkára munkalátogatás keretében érkezett Magyarországra. A főtitkár célja, hogy valamennyi türk tagállamba elutazzon, és egyeztessen a szervezet jövőjéről, feladatairól – tájékoztatott Havasi Bertalan.

Orbán Viktor miniszterelnök Kubanicsbek Ömüralijevvel, a Türk Államok Szervezetének főtitkárával tárgyal a Karmelitában 2023. január 13-án. A tárgyaláson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI
Orbán Viktor miniszterelnök Kubanicsbek Ömüralijevvel, a Türk Államok Szervezetének főtitkárával tárgyal a Karmelitában 2023. január 13-án. A tárgyaláson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI

A találkozón részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki azt mondta: az orosz–ukrán háború nyomán kialakult helyzet felértékeli az együttműködést Európa és Közép-Ázsia között. „Ezért is fontos és előnyös Magyarország részvétele a Türk Államok Szervezetének munkájában, ami a gazdasági növekedés fenntartását is segíti” – mondta.

Szijjártó szerint a háború egyik következménye, hogy a Kelet és Nyugat közötti együttműködés komoly nehézségek elé került, bizonyos aspektusaiban gyakorlatilag teljesen ellehetetlenült. „Mi, magyarok, itt, Európa közepén nem akarunk új hidegháborút, nem akarunk új vasfüggönyt, nem akarjuk Kelet és Nyugat hosszú távú szembenállását, nem akarjuk Kelet és Nyugat elszigetelődését. Ugyanakkor a realitás az, ami, és ez most felértékeli Európa és a közép-ázsiai térség együttműködését” – tette hozzá Szijjártó.

A külügyminiszter szerint Magyarország számára a Türk Államok Szervezetében betöltött megfigyelői pozíció kifejezetten hasznos. Kitért arra is, hogy Budapesten jön létre a TÁSZ Aszálymegelőzési Intézete, amelynek célja, hogy „a vízgazdálkodás terén rendelkezésre álló világszínvonalú magyar mérnöki tudást és technológiát fel tudják használni Közép-Ázsiában az e téren jelentkező kihívások kezeléséhez”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!