Az olasz antifasiszta aktivista apja szerint túl veszélyes lenne, ha lánya Magyarországon kerülne házi őrizetbe

2024. február 18. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

„A lányom veszélyben van, amíg Magyarországon tartják fogva” – mondta a Guardiannek Roberto S. a Magyarországon fogva tartott olasz antifasiszta aktivista, I. S. apja. Roberto S. úgy tudja, hogy szélsőjobboldali militánsok Telegram-csatornákon arról beszélnek, hogy kerekesszékbe akarják juttatni a lányát.

I. S. jelenleg előzetes letartóztatását tölti, miután a 39 éves szélsőbaloldali aktivistát azzal vádolja az ügyészség, hogy egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napján történt utcai támadásoknak, amikor külföldi antifasiszta aktivisták szélsőjobboldalinak gondolt embereket vertek meg az utcán. Viperával támadtak rájuk, gázspray-vel fújták le az áldozataikat, akiket meg is vertek.

I. S. a letartóztatása után többször is panaszkodott a magyar börtönkörülményekre. Levelében azt írta az ügyvédjének, hogy cellájában bogarak és patkányok is voltak, napokig nem engedték mosakodni, és nem kapott orvosi ellátást sem. „2023. szeptember 7-én, azaz hét hónappal a letartóztatása után tudtunk röviden beszélni a lányommal. Akkor ő nem mondott semmit arról, milyen körülmények között tartják fogva. (...) Amikor olvastam az ügyvédnek írt levelét, tudtam, hogy tennem kell valamit” – mondta Roberto S., aki ezután a sajtón keresztül próbálta felhívni lánya ügyére a figyelmet, ami az olasz parlamentben is heves vitákat kavart.

Ugyanis több ellenzéki párt azzal vádolta Antonio Tajani olasz külügyminisztert, hogy nem tesz elég erőfeszítést a nő hazahozatala érdekében. Tajani a parlamentben azt mondta, I. S. a magyar bíróság ítélete után szállítható vissza Olaszországba, hogy olasz börtönben töltse le esetleges büntetését. A Guardian szerint Tajani már berendelte magához a magyar nagykövetet. Tajani szerint „Magyarország ezúttal túl messzire ment”, és „ez a bánásmód valóban helytelenek tűnik, és nincs összhangban az olasz jogi kultúrával.”

A Guardian azt írja, kormányzati források szerint Olaszországnak az a célja, hogy meggyőzze Budapestet arról, hogy I.S.-t Magyarországon helyezzék házi őrizetbe. Családja azonban attól tart, hogy I.S. ezáltal könnyen célpontja lehet a szélsőjobboldali csoportok támadásainak.

„[Ez] túl veszélyes a lányunkra nézve. Továbbra is követelni fogjuk, hogy a lányunk Olaszországban tölthesse le büntetését, amennyiben kiderül, hogy valóban bűnös”

– mondta Roberto S. aki szerint abszurdum, hogy lányát akár 24 év börtönre is ítélhetik.

A börtönkörülmények mellett I. S. arra is panaszkodott, hogy nem beszélhet a családjával, és amiatt is sok kritika érte a magyar büntetés-végrehajtást, hogy kéz- és lábbilincsbe verve vezették a bíróságra az olasz tanárnőt. Válaszul a magyar büntetés-végrehajtás bemutatta újságíróknak az olasz nő celláját. I. S. ügye kapcsán a magyar börtönviszonyokról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

I. S. fogva tartásának körülményei kisebb diplomáciai vihart kavartak az olasz és a magyar kormány között, ami februárban az Európai Parlamentben is téma volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!