Az olasz parlamentben is heves vitákat vált ki a Magyarországon fogva tartott antifasiszta aktivista ügye

2024. február 8. – 13:20

Az olasz parlamentben is heves vitákat vált ki a Magyarországon fogva tartott antifasiszta aktivista ügye
I.S.-t ábrázoló falfestmény Rómában – Fotó: Andrea Bernardi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz parlamentben is felszólalt Antonio Tajani külügyminiszter a Magyarországon letartóztatott olasz antifasiszta aktivista ügyében, miután több ellenzéki párt azzal vádolta meg a kormányt, hogy nem tesz elég erőfeszítést a nő hazahozatala érdekében – írja az MTI.

„El kell kerülni, hogy jogi ügyből politikai ügy váljon” – hangsúlyozta ismét Tajani, aki szerint abszurd, hogy baloldali ellenzék, amely „minden nap a bíróságok függetlensége mellett kardoskodik, most azt követeli a kormánytól, gyakoroljon nyomást a magyar kormányra, hogy befolyásolja a bírák döntését”.

„Azoktól, akik azt kiáltozzák, hogy »Hozzátok haza I.-t Olaszországba!«, megkérdezem, milyen megoldásra gondolnak. Elfogadunk minden ötletet. A kormány számára az egyetlen járható út, amikor olasz állampolgárt más európai tagállamban bűncselekmény elkövetésével vádolnak, a szabályok követése” – mondta.

Az olasz külügyminiszter és igazságügyi miniszter a héten közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt írták, az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban lévő olasz antifasiszta aktivista ellen indított bírósági eljárásba, így nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezést sem.

Tajani parlamenti beszédében is hangsúlyozta, a nő kizárólag a magyar bíróság ítélete után szállítható vissza Olaszországba, hogy olasz börtönben töltse le esetleges büntetését. A bírósági eljárás időszakában viszont nem tartózkodhat Olaszországban és a budapesti olasz nagykövetségen sem.

Tajani szerint a nagykövetség munkatársai szerdán találkoztak I. S. édesapjával, aki arról számolt be, hogy lánya börtönkörülményei javultak.

A külügyminiszter felszólalására elsőként a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, Andrea Orlando reagált, hangoztatva, hogy a megbilincselt olasz nőről készült felvételek „nevetségessé tették és megalázták Olaszországot”. Orlando szerint a Meloni-kormány nem jól járt el az ügyben sem a vádlott, sem Olaszország érdekeit tekintve.

A szintén ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselője, Riccardo Ricciardi is úgy vélte, a római kormány nem tett eleget az olasz állampolgár védelmében.

A jelenleg előzetes letartóztatását töltő 39 éves I. S.-t azzal vádolja az ügyészség, hogy egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napján történt utcai támadásoknak, amikor külföldi antifasiszta aktivisták szélsőjobboldalinak gondolt embereket vertek meg az utcán. I. S. többször is panaszkodott a magyar börtönkörülményekre, arra, hogy nem beszélhet a családjával, és amiatt is sok kritika érte a magyar büntetés-végrehajtást, hogy kéz- és lábbilincsbe verve vezették a bíróságra az olasz tanárnőt. I. S. ügye kapcsán a magyar börtönviszonyokról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

I. S. fogva tartásának körülményei kisebb diplomáciai vihart kavartak az olasz és a magyar kormány között, a héten az Európai Parlamentben is téma volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!