Orbán elküldte az ukránokat, amikor magyarpártinak nevezték őt, de mit reagált, amikor Moszkva mondta ugyanezt?

2024. február 2. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is vannak viták Magyarország és Ukrajna között, bár Szijjártó Péter és az ukrán külügyminiszter hétfői ungvári találkozója fontos lépés volt a kapcsolatokban, még ha ezzel nem is kezdődik el a felhőtlen barátság. Magyarország továbbra is elutasítja a fegyverszállítást Ukrajnának, de megszavazta az EU költségvetését, amelyből négy év alatt 50 milliárd euróhoz juthat a szomszéd ország, eközben Ukrajna módosított a kifogásolt kisebbségi törvényen, amit a magyar kormány visszafogottan üdvözöl, mondván, ennek még érvényt is kell szerezni.

A találkozó sajtótájékoztatóval zárult, amely után Dmitro Kuleba interjút adott a Telexnek, ahol egy kérdésre elmondta: a magyar kormány nem oroszpárti, hanem magyarpárti. A gesztusértékű mondat váratlan reakcióhoz vezetett.

Orbán Viktor a szokásos pénteki, interjú formában előadott nyilatkozatában ugyanis erre azt mondta a Kossuth rádiónak:

„Nem érdekel a véleményük ebben a tekintetben. Oda azért nem süllyedhet az ország, hogy a Magyarország miniszterelnökéről és külügyminiszteréről valaki más mondja el, hogy az milyen. Ha mégis erre vetemednék, itt ez történt, akkor azt figyelmen kívül hagyjuk. Ilyen nincs. Mi egy szuverén ország vagyunk. Nem tartunk igényt az országok kóserpecsétjére, hogy úgy fogalmazzak. Hogy ők mondják meg, hogy mi mik vagyunk. Hát jól nézünk ki. Ezeréves magyar államról ne mondják meg nekem itt a szomszéd szlávok, hogy mi kik vagyunk, majd azt mi eldöntjük.” „Lehet, hogy ők ezt barátságos gesztusnak szánták, na de egy önbecsüléssel rendelkező ország ilyet nem lehet mondani, vagy ha igen, ne csodálkozzanak, elengedjük a fülünk mellett.”

Ez is egy álláspont, ne mondja meg senki, milyenek vagyunk, „kóserpecsétre nem tartunk igényt”. Viszont van itt egy decemberi nyilatkozat:

„Magyarország szuverén ország, megvannak a saját érdekei, és ellentétben Európa sok más országával ki is áll értük, ami egyébként imponál is nekünk.”

„Nem oroszpártiak, egyszerűen öntudatosak, eléggé függetlenek ahhoz, hogy kiálljanak érdekeiért. De ez valószínűleg az EU és Magyarország kapcsolatára tartozik, nem a mi dolgunk.”

A fenti idézetek Dmitrij Peszkovtól származnak. Az orosz elnök szóvivője akkor nem kapta meg Orbántól, hogy „a szomszéd szlávok ne mondják meg nekünk, mik vagyunk”, sőt a kormányközeli Pesti Srácok sem érezte úgy, hogy ezekért a szavakért bármiféle kellemetlen megjegyzést kellene tenni Moszkvára.

Tanulság nincs, jöhetne a kézenfekvő lezárás, de lehet, hogy van, méghozzá az, hogy Orbán mintha látványosan kerülni akarná annak látszatát is, hogy az ukrán–magyar kapcsolatok javulhatnának, ami egyébként nem áll éles ellentétben Oroszország érdekeivel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!