Vízágyúval oszlatták rendőrök a gyújtogatva tüntető gazdákat az Európai Parlament előtt

2024. február 1. – 16:47

Vízágyúval oszlatták rendőrök a gyújtogatva tüntető gazdákat az Európai Parlament előtt
Tüntetők az EP épülete előtt Brüsszelben – Fotó: Jonas Roosens / via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön is folytatódott az európai uniós gazdák tüntetéssorozata különböző országokban: az MTI hírei alapján Olaszországban és Belgiumban még eszkalálódik a helyzet, Franciaországban viszont épp ellenkezőleg, ott engedett a kormány a tüntető termelők több követelésének.

Traktorok a Dóm téren

Először kaptak engedélyt városba való belépésre az olaszországi gazdatüntetések résztvevői, akik traktoraikkal Milánó centruma felé indultak el csütörtök délután. Először tíz traktor indult el az észak-olasz nagyváros központja felé, majd további tíz csatlakozott hozzá. Az olasz nemzeti zászlóval fellobogózott traktorok lassú menetben haladnak a Milánóba bevezető országúton. Az Agrár Felszabadulás nevű mozgalomhoz tartozó gazdák úgy nyilatkoztak, a Dóm térig akarnak eljutni. Egyelőre tíz traktor kapott engedélyt erre.

A demonstrációk január 19. óta tartanak az egész országban, a Milánó kapujának számító Melegnano sztrádakijáratánál három napja mintegy száz traktor sorakozik. A szardíniai Cagliari kikötőjében három napja tüntetnek a gazdák, és legalább szombatig maradni akarnak. Traktoraikkal elállták a kikötő kijáratait, melyeknél lassítják a kamionok áthaladását.

A Brüsszelben zajló agráregyeztetéseken résztvevő Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartományi elnöke hangoztatta, hogy Olaszország 4500 védett mezőgazdasági terméket mondhat magáénak, csak Venetóban 350-et.
„Az agrárágazat identitásunkat, területeink és közösségeink történelmét képviseli” – hangoztatta Luca Zaia, a Liga párt politikusa.

Brüsszeli balhé

Gazdák csaptak össze rendőrökkel az Európai Parlament brüsszeli épületénél, a rendfenntartók vízágyúval oszlattak az uniós intézmény előtti Luxembourg téren – írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön. A tüntetők a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok, a környezetvédelmi elvárások és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak.

A beszámoló szerint a hajnali órákban több mint 1000 traktoros gazda érkezett az Európai Parlament elé és a környékére, hogy tiltakozzanak a véleményük szerint következetlen uniós agrárpolitika ellen.

A belga gazdák tüzeket gyújtottak, gumiabroncsokat és szalmabálákat égettek, utcán parkoló robogókat gyújtottak fel. Megdobálták tojással az uniós parlament épületét, amelynek falára festékkel felírták követeléseiket. A téren álló 19. századi szobrot részben ledöntötték, talapzatát megrongálták és összefirkálták. Az Európai Parlament épületének védelmére rohamrendőrök sorakoztak fel a kihelyezett kordonok mögött. Noha a gazdák, majd a közéjük vegyült fiatalok több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel, nagyobb incidensek nem történtek – írta a napilap.

A résztvevők traktorjaikkal akadályozzák a főbb útvonalak és autópályák forgalmát. Kedden a gazdák két napra lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat, a tengeri kikötő és Brüsszel közötti autópálya kijáratait, valamint a mellékutakat traktorokkal torlaszolták el. Csütörtökön a flandriai Gent kereskedelmi kikötőjét tették megközelíthetetlenné. A szervezők közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő a problémák kezelésére.

Meghátráló francia kormány

Eközben Franciaországban a megoldás felé tettek lépéseket, mert Gabriel Attal francia miniszterelnök csütörtökön részletes intézkedéssorozatot jelentett be az egyre nagyobb számban tüntető gazdák terheinek csökkentésére. Felfüggesztenék a növényvédőszer-használat csökkentését célzó terveket és 150 millió euróval mérsékelné adó- és járulékterheiket. A kormány azt is meg akarja akadályozni, hogy az országba olyan gyümölcsöket és zöldségeket importáljanak, amelyeket az Európai Unióban betiltott tiakloprid hatóanyagú nevű növényvédő szerrel kezeltek.

A kormányfő emellett „egyértelmű európai szintű jogalkotást sürgetett annak meghatározására, hogy mi a szintetikus hús”, amelyet állati szövetsejtekből állítanak elő és nem engedélyezett Európában. (Olaszország novemberben betiltotta a szintetikus hús előállítását és értékesítését.) Gabriel Attal azt is szorgalmazta, hogy az Európai Unióba irányuló ukrán gabonaimport korlátozásának kérdéséről is legyenek tárgyalások. Az EU eddig nem vette fel a gabonaféléket azon érzékeny termékek listájára, amelyek behozatalát korlátozni lehet.

A miniszterelnök azt is megígérte, hogy megerősíti az áruházláncok, a forgalmazók és az agráripari vállalkozások közötti ádáz árháborúban a gazdák jövedelmét védő hatályos törvényt. A gazdasági miniszter, Bruno Le Maire bejelentette, hogy az összes nagy szupermarketláncot az elkövetkező napokban ellenőrzik.

„A több mint 10 ezer ellenőrzés a termékek francia eredetét ellenőrzi

– hangsúlyozta a miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!