Bezárás szélén áll a Gázai övezet központjában megmaradt egyetlen kórház

2024. január 8. – 08:00

frissítve

Bezárás szélén áll a Gázai övezet központjában megmaradt egyetlen kórház
Libanon irányába tüzelő izraeli katonák Észak-Galileában az izraeli határ mentén, egyikük hátán célkeresztben a Hezbollah vezetője – Fotó: Jalaa Marey / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint legalább 23 084 ember halt meg Gázában az Izrael elleni háború október 7-i kezdete óta.

A minisztérium közleményében azt írja, hogy az elmúlt 24 órában 249 halálesetet regisztráltak, míg a több mint három hónapja tartó harcok során összesen 58 926 ember sebesült meg a területen.

(BBC)

Az ENSZ szóvivője szerint a Gázai övezet központjában megmaradt egyetlen kórház a bezárás szélén áll – írja a Guardian.

A segélyszervezetek az elmúlt napokban kénytelenek voltak kivonulni a Deir al-Balah-i al-Aksza kórházból. Az izraeli hadsereg röplapokat dobott le, amelyek a kórház körüli területeket „vörös zónának” minősítették.

Az al-Aksza az egyetlen megmaradt kórház Gáza középső részén – mondta Gemma Connell, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője a BBC-nek.

Elmondása szerint a kórházban már csak egy orvos maradt a sürgősségi osztályon, és összesen két sebész operál.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy megölt egy Hamász-ügynököt, aki szerintük a Szíriából Izrael ellen indított rakétatámadásokért volt felelős.

Haszan Hakasahot a szíriai Beit Dzsinnben ölték meg az izraeli erők – közölte közleményében az IDF. Állításuk szerint ő felelt a szír területekről érkező, Izraelt célzó rakétatámadásokért, amelyek az elmúlt hetekben történtek.

"Nem fogjuk hagyni szíriai területről jövő terrorizmust, és Szíriát felelősségre vonjuk minden olyan tevékenységért, amely a területéről indul – írták.

(Guardian)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, Yoav Gallant közös nyilatkozatot adott ki.

„A háború nem áll közel a végéhez, sem Gázában, sem északon. Még több hónapon át folytatódik majd” – szól az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye.

(Guardian)

Az ENSZ jogvédő hivatala aggódik a gázai háborúban megölt újságírók száma miatt – írja a Guardian.

„Nagyon aggasztó a médiamunkások halálos áldozatainak magas száma Gázában” – tette közzé az ENSZ jogvédő hivatala a közösségi médiában.

A ENSZ azután adta ki nyilatkozatát, hogy az al-Dzazíra két riportere meghalt egy állítólagos izraeli támadásban. Hozzátették, hogy a fent említett újságírók kocsijára mért csapás körülményeit alaposan ki kell vizsgálni, a vizsgálatnak független módon kell lefolynia, a felelősöket pedig eljárás alá kell vonni.

A Committee to Protect Journalists adatai szerint a háború kezdete óta legalább 79 újságírót és médiamunkást öltek meg.

Palesztin-párti tüntetők hétfőn lezárták Manhattan három kulcsfontosságú belépési pontját: a Holland-alagutat, a Brooklyn hidat és a Manhattan hidat – írja a CBS.

A délelőtti csúcsforgalom utáni időszakban, 10 óra körül zárták le a kivezető sávokat.

A HUdson folyó alatt futó Holland-alagút közelében körülbelül 25 ember ült le az úttestre, a rendőrök pedig kordonokat állítottak köréjük. Az alagút legalább egy sávján azóta újra elindult a forgalom.

Hasonló jelenet játszódott le a Brooklyn-hídnál, ahol nagyjából ugyanennyien ültek az úttesten. A Manhattan-hídon szintén leállt a forgalom.

A New York-i rendőrsgég többeket őrizetbe vett.

Több forrás is megerősítette, hogy az izraeli hadsereg ismeri Jahja esz-Szinvár helyzetét, azonban emellett több arra utaló beszámoló is érkezett, melyek szerint ennek ellenére azért nem próbáltak meg légicsapással végezni vele, mert rengeteg izraeli tússzal vette körül magát.

Ezt erősítette meg a Foundation for Defense of Democracies alelnöke, a helyzetet szorosan követő Jonathan Schanzer is, hozzátéve, hogy az IDF számára ezen a ponton becsületbeli ügy lehet a férfi kiiktatása:

Schanzer a Times of Israelnek elmondta, hogy szerinte a Hamász vezetője a Hán Júnisz alatti alagutakban bujkálhat, számos élő pajzsként használt izraeli túsz társaságában. Az IDF ugyanakkor hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket, de ha tényleg ez a helyzet, akkor komoly dilemma elé lehetnek állítva.

Ahogy azt korábban ebben a cikkben részleteztük, mindig presztízskérdést csinálnak az esetleges túszok kiszabadításából – többek közt maga Jahja esz-Szinvár is egy ilyen fogolycserében szabadult ki 2011-ben –, ám a Hamász parancsnokának likvidálása is rendkívül fontos lehet a számukra. Esz-Szinvár egyébként korábban a túszoknak azt állította, nem esik majd semmilyen bántódásuk.

(Times of Israel)

Egy autó ellen végrehajtott légicsapásban megölték a Hezbollah egyik magas rangú parancsnokát Libanonban, írja több forrásra hivatkozva a BBC. Visszam Tavil és egy vele közlekedő harcos járművét a libanoni Majdal Selm falu közelében érte a találat, majd a Hezbollah hamarosan meg is erősítette Tavil halálhírét.

A brit napilap az esettel kapcsolatban felidézte, hogy a Hezbollah vezetője, Haszán Naszrallah korábban figyelmeztette Izraelt, ne indítson teljes körű háborút Libanon ellen.

A Wall Street Journal vasárnapi számában közölt interjúban Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azt mondta, Izrael nem fél attól, hogy harcba szálljon az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezettel. Mint kifejtette, országa egy tengely ellen harcol, nem egyetlen ellenséggel, és Irán katonai hatalmat épít ki Izrael körül, hogy felhasználja azt.

Biztonsági okokból kénytelen volt lemondani vasárnap egy orvosi eszközöket szállító, Gáza északi részére tervezett missziót az Egészsésgügyi Világszervezet, miután nem kapott biztonsági garanciákat. December 26. óta ez volt a negyedik alkalom, hogy a WHO-nak le kellett fújnia egy tervezett missziót, amelynek célja az volt, hogy sürgősen orvosi ellátmányt vigyen az al-Awda kórházba és a Gáza északi részén található központi gyógyszertárba.

„A súlyos bombázások, a mozgáskorlátozások és a megszakadt kommunikáció szinte lehetetlenné teszik az orvosi ellátmányok rendszeres és biztonságos szállítását Gáza egész területén, különösen északon” – írta a WHO az X-en. A WHO szerint a vasárnapra tervezett szállítmányt az északi részen fekvő öt kórház működésének fenntartására szánták. (Times of Israel)

Izrael hadereje rövidesen elmozdul az IDF által „a háború intenzív manőverezési szakaszának” nevezett fázisról „a különleges műveletek különböző típusai” felé – erről Joáv Galant védelmi miniszter beszélt a Wall Street Journalnak. Galant azt mondta, a következő fázishoz már közel vannak északon, ideértve Gáza városát is.

Szombaton az IDF közölte, hogy befejezte a Hamász „katonai kereteinek” felszámolását a Gázai övezet északi részén. Gáza középső részén és délen továbbra is heves harcok folynak. (Time of Israel)

A palesztinok Gázából való kitelepítése – pontosabban az arra irányuló szándék – „egyenesen, hivatalosan és egyértelműen” nem Izrael álláspontja – jelentette ki vasárnap Isaac Herzog izraeli elnök. Herzog az NBC-nek azt mondta, hogy ez „egyáltalán nem” az „izraeli kormány, az izraeli parlament vagy az izraeli közvélemény” álláspontja, de hozzátette: „Egy olyan társadalomban, ahol a szólásszabadság nemzeti DNS-ünk alapja, az emberek azt mondhatnak, amit akarnak”.

Herzog arról is beszélt, hogy Izrael eltökélt szándéka, hogy a Hamász terrortevékenységét rombolja. (CNN)

Az izraeli hadseregben szolgál Dósa D. Bálint, a Fradi és a Tatai AC korábbi kézilabdázója, aki 2021-ben költözött az országba, majd azonnal eldöntötte, hogy csatlakozik a hadsereghez. Az egykori sportoló katonai pályafutása 12 hónapig tartó rendkívül kemény ejtőernyő kiképzéssel kezdődött, noha korábban meg sem fordult a fejében, hogy repülőgépekből ugorjon ki. Dósa A társaival együtt november 4-én érkezett meg Gázába, később pedig újabb területre helyezték át őket. Dósa azóta megsérült egy bevetésen, erről itt írtunk bővebben.

A Hamász október 7-i támadása óta a negyedik közel-keleti körútján van Antony Blinken külügyminiszter, aki hétfőn az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat. Ezután Izraelbe utazik, ahol kedden tárgyalásokat folytat. Mielőtt elhagyta volna Dohát, Blinken sajtótájékoztatót tartott, ahol egyebek mellett azt mondta: nem lehet, nem szabad kényszeríteni a palesztinokat arra, hogy elhagyják Gázát. Reakciója azokra az izraeli hangokra érkezett, melyek szerint a fenti volna a kívánatos. Blinken arra is figyelmeztetett, hogy az izraeli–gázai háború összehangolt béke-erőfeszítések nélkül az egész térségre kiterjedhet. (Guardian)

Az IDF szerint az éjszaka több légicsapást is végrehajtottak az izraeli erők a Hezbollah libanoni telephelyei ellen. A vadászgépek által eltalált célpontok között volt egy katonai tábor Marwahin városában, valamint egy rakétaindító és más infrastruktúra Ayta ash-Shabban – közölte az IDF.

Az IDF közlése szerint dróncsapást mértek egy támadás végrehajtására használt rakétavetőre is, és egy harci helikopter olyan területet talált el, ahonnan egy páncéltörő rakétát lőttek ki Észak-Izraelre. (Times of Israel)

  • Hatan meghaltak egy izraeli légicsapás miatt a ciszjordániai Dzsenínben a palesztin egészségügyi minisztérium szerint;
  • Az izraeli hadsereg szerint elpusztították a Hamász infrastruktúráját Gáza északi részén, de így is akár további egy évig húzódhat az izraeli offenzíva Gázában;
  • Ismeretlen hekkerek Hezbollah-ellenes üzeneteket hekkeltek a bejrúti reptér kijelzőire;
  • Több segélyszervezet kénytelen volt elhagyni egy palesztin kórházat az izraeli bombázások miatt;
  • Egy izraeli katonai bázist is eltaláltak a Hezbollah rakétái.

Az előző nap híreit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!