Franciaország és Jordánia repülőről juttatott humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe

2024. január 5. – 08:27

frissítve

Franciaország és Jordánia repülőről juttatott humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe
Fotó: IDF / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti műveleteinek vezetője szerint Gáza lakhatatlanná vált az izraeli erők bombatámadásai miatt, írja a Guardian.

„Három hónappal az október 7-i támadások után Gáza a halál és a kétségbeesés helyszínévé vált” – mondta Griffiths pénteken. Figyelmeztetett, hogy közegészségügyi katasztrófa van kibontakozóban, az embereknek az eddigi legnagyobb mértékű élelmiszerhiánnyal kell szembenézniük. „Az éhínség küszöbén állunk” – tette hozzá.

Fotó: Ashraf Amra / 2024 Anadolu
Fotó: Ashraf Amra / 2024 Anadolu

Az elmúlt 3 hónap különösen érzékenyen érintette a gyerekeket:

„Nincs élelem. Nincs víz. Nincs iskola. Nincs más, csak a háború rémisztő hangjai, nap mint nap. Gáza egyszerűen lakhatatlanná vált. Az emberek naponta tapasztalják, hogy a puszta létezésüket fenyegetik – a világ pedig végignézi”.

Törökországban letartóztattak 15 embert, nyolc másikat pedig kitoloncoltak, a vád szerint kapcsolatban állnak a Moszaddal, az izraeli hírszerzéssel. A török hatóságok a hét elején 34 embert vettek őrizetbe hasonló vádakkal.

Törökország decemberben figyelmeztette Izraelt, hogy súlyos következményekkel járhat, ha országa területén próbálnának a Hamász tagjai után „vadászni”. A legtöbb nyugati szövetségesével és néhány arab országgal ellentétben Törökország nem nyilvánította terrorszervezetnek a Hamászt. (Guardian)

Országosan sugárzott tévébeszédet mondott Libanonban Haszán Naszrallah, a Hezbollah síita terrorszervezet/politikai párt/bűnszervezet/árnyékállam főtitkára, amelyben azt mondta, elkerülhetetlen, hogy a szervezet reagáljon arra, hogy Izrael Libanon fővárosában likvidálta a Hamász egyik vezetőjét. Száleh al-Arúrival, a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetőjével a héten feltételezhetően egy izraeli dróntámadás végzett Bejrútban.

Haszán Naszrallah – Fotó: AL-MANAR / AFP
Haszán Naszrallah – Fotó: AL-MANAR / AFP

A reakcióról Naszrallah többet nem mondott, csak hogy a megfelelő időben és helyen megtörténik majd. Azt is mondta, hogy a háború ma nemcsak Palesztináért, de Libanonért is zajlik.

Attól sok elemző régóta tart, hogy a konfliktus kiterjedhet Izrael és a Hezbollah között, ahogy pedig ebben a cikkben részletesen kifejtettük, az Irán támogatását élvező libanoni terrorszervezet sokkal komolyabb ellenfél lehet, mint a Hamász. Libanon déli részén amúgy már rendszeresek a harcok az izraeli erők és a Hezbollah között. (Guardian)

Franciaország és Jordánia közösen juttatott el légi úton héttonnányi humanitárius segélyt a civileknek és a területen lévő segélymunkásoknak a Gázai övezetbe, jelentette be a francia elnöki hivatal. „A rettentő összetett műveletet” csütörtök éjjel hajtották végre C-130-as repülővel, a személyzet pedig vegyesen állt franciákból és jordánokból.

A ledobott segélycsomagok egy jordániai tábori kórházhoz kerültek a déli Hán Júnisz városában. Jordánia korábban is juttatott már segélyt repülőről a gázaiaknak, de Franciaország először vett részt közvetlenül ilyen akcióban. „A humanitárius helyzet továbbra is válságos a Gázában” – írta ki az X-en Emmanuel Macron francia elnök. (Guardian)

Az iráni belügyminiszter szerint több olyan gyanúsítottat is letartóztattak, akinek köze volt a kermani robbantásos merényletekhez – írja a Reuters.

Madzsid Mirahmadi miniszter az állami televízióban beszélt arról, hogy öt különböző tartomány öt különböző városában tartóztattak le olyanokat, akiket a merényletekhez lehetett kötni.

A szerdai kettős robbanásban majdnem százan vesztették életüket. A robbanások egy ünnepségen történtek, amit az ország legfőbb parancsnoka, Kaszem Szoleimáni emlékére tartottak, aki egy amerikai dróntámadásban halt meg 2020-ban. A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára.

Meghalt egy Hamász fogságába került 38 éves izraeli férfi – közölte egy közösség, amit október 7-én megtámadott a Hamász.

Nir Oz kibuc közössége nem közölte a 38 éves Tamir Adar halálának okát. A Hamász támadásakor mintegy 250 embert ejtettek túszul. Nir Oz 400 fős lakosságából 80 embert hurcoltak el. A férfi nagymamáját, a 85 éves Yaffa Adart is elrabolták a fegyveresek október 7-én. Ő is a több mint 100 túsz között volt, akiket a novemberi egyhetes tűzszünetkor engedtek szabadon.

Az izraeli kormány információi szerint a fegyveresek még mindig 113 túszt tartanak fogva, köztük 19 nőt és két 5 év alatti gyereket, valamint 24 másik túsz holttestét. A Hamász közölte, hogy nem enged el több túszt, amíg Izrael be nem fejezi katonai offenzíváját, és ki nem vonul a Gázai övezetből.

(Guardian)

Péntekre virradóan több mint 100 célpontra mért csapást Gázában Izrael – számolt be az Izraeli Védelmi Erők (IDF). A Palesztin Vörös Félhold Khan Younis központja közelében pedig lövésekről számolt be.

Az IDF jelentésében azt írta, hogy az éjszaka folyamán katonai tevékenységet folytattak a Gázai övezet középső részén lévő Bureijben és a délebbre fekvő Khan Younisban is. Állításuk szerint Bereijben egy „fegyveres terrorista sejt” megpróbált megtámadni egy IDF tankot, válaszul csapataik üldözőbe vették őket. Később egy izraeli vadászgép csapást mért arra a táborra, ahova a terroristák menekültek – közölték.

Állításuk szerint Khan Younisban számos izraeli területre történő kilövésére használt kilövőállást találtak. Ezekre az IDF szintén csapást mért, az összecsapásokban pedig több „terroristát” is megöltek.

A Palesztin Vörös Félhold szerint a légi- és tüzérségi csapások péntek reggel is folytatódtak. Állításuk szerint az Al-Amal kórház közvetlen környékét elmúlt napokban több támadás is érte, ezek közül az egyik öt ember halálát okozta. Közölték továbbá, hogy a kórház környékén intenzív és folyamatos harc zajlik, ami akadályozza a mentőcsapatok mozgását és korlátozza a sérültek elérését is.

(CNN)


Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken két napra Libanonba utazik, hogy enyhítse az Izrael és a Hezbollah közötti feszültséget, írja a The Times of Israel. A külügyi vezetője célja, hogy megvitassa a helyzetet az izraeli-libanoni határon, ahol október 8. óta összecsapások zajlanak Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah között. Az EU közleménye szerint a regionális vezetőkkel folytatott diplomácia fontos, és segíthet megelőzni az eszkalációt.

  • A libanoni Hezbollah csoport közölte, hogy újabb négy tagja halt meg egy légicsapásban Naqoura faluban. A libanoni állami média szerint izraeli támadás történt.
  • Tizennégy ember, köztük kilenc gyerek meghalt csütörtök reggel a Hán Júnisztól nyugatra fekvő Al-Mawasira mért csapásban.
  • Előbb egy gázai családi házban, majd egy kórházban tartották fogva a lányaival, míg novemberben az ideiglenes tűzszünetben el nem engedték, mondta egy szabadon engedett túsz.
  • Az izraeli hadsereg ciszjordániai Nur-Samsz menektülttábort kutatta át Tulkarem városában, és katonai tevékenység gyanúja miatt több mint 120 ember őrizetbe vettek.
  • Joáv Galant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy nem lesz izraeli civil jelenlét a Gázai övezetben, és a háború befejezése után palesztin szervek irányítják a területet.

Az előző nap eseményeit itt lehet visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!