Josep Borrell jobboldali populisták tarolásától tart

2023. december 24. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Josep Borrell, az Európai Unió EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője attól tart, hogy az ukrajnai és gázai háborúk felerősítik az európai szavazók félelmeit, akik ezért hajlamosabbak lesznek a a jobboldali populista pártokra szavazni a júniusi európai parlamenti választásokon. Szerinte a szélsőjobb megerősödése komoly kockázat, emiatt pedig az EP-választások legalább annyira sorsdöntőek lehetnek majd globálisan, mint az amerikai elnökválasztás.

Az EU fő diplomatája a Guardian-nek azt nyilatkozta: „Félek a félelemtől, félek, hogy az európai szavazók félelemből szavaznak. Az pedig egy tudományosan igazolt tény, hogy az ismeretlentől való félelem olyan hormont vált ki, ami a biztonsági válaszokat hívja elő”. Borrell szerint pedig a két most dúló háborúról és egyéb szörnyűségekről szóló, mindenhonnan folyó médiabeszámolók pont ezt a hormont váltják ki az emberekből. Bizonyos pártok pedig pont erre a félelemre játszanak rá, miközben „rossz válaszokat adnak jó kérdésekre”. Bár a biztos szerint is vannak jogos és jogosnak érzékelt okok arra, hogy aggódjanak az európai választók, arra kéri őket, hogy olyan pártokat támogassanak, amelyek tiszta fejjel képesek értelmezni a globális helyzetet.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt is mondta, egy nagy hatalom nemcsak Ukrajnát, de egész Európát, az európai demokráciát fenyegeti, és ha az EU nem mozgósítja minden kapacitását, akkor Putyin meg fogja nyerni a háborút. „Hasonlóképpen, ha nem tudjuk megállítani azt a tragédiát, ami Gázában történik, akkor a mi projektünk is súlyosan sérülni fog” – tette hozzá a külügyi biztos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!