Megkezdődött a hongkongi milliárdos, Jimmy Lai tárgyalása, külföldi erőkkel való összeesküvéssel vádolják

2023. december 18. – 06:03

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel megkezdődött a hongkongi milliárdos, Jimmy Lai tárgyalása, akit külföldi erőkkel való összeesküvéssel vádolnak, írja a Guardian. A tárgyalás komoly biztonsági előkészületek mellett kezdődött meg, több tucat aktivista várta Lait a bíróságnál.

Ha elítélik a hongkongi Apple Daily nevű lap alapítóját, akár életfogytiglanig tartó börtönbüntetést is kaphat. Erre elég nagy esély van, mivel a hongkongi kormány maga választotta ki az ügyben eljáró bírókat. A vád szerint Jimmy Lai külföldi erőkkel játszott össze annak érdekében, hogy veszélyeztesse a nemzetbiztonságot, és „lázító anyagokat” tegyen közzé. Májusban a a Riporterek Határok Nélkül felhívására több mint száz médiavezető követelte petícióban Lai szabadon engedését, köztük a Telex akkori főszerkesztője is.

Jimmy Lait 2020 augusztusában vették őrizetbe a laphoz kötődő, kilenc másik emberrel – köztük Lai fiával – együtt a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. 2021-ben egy év börtönt kapott, mert a bíróság szerint köze volt egy 2019-es Peking-ellenes tüntetéshez, nem sokkal később pedig egy Tienanmen téri megemlékezés miatt ítélték el.

Az Apple Daily Hongkong leghangosabb kormánykritikus és Peking-ellenes lapja volt. A lap szerkesztőségében 2021 júniusában ötszáz rendőr tartott razziát, amelynek keretében őrizetbe vették az újság több vezető munkatársát, és zárolták az Apple Daily mögött álló cégek számláit. Miután a pénzhez való hozzáférés nélkül elég nehéz lenne újságot üzemeltetni, véget ér az 1995-ben alapított lap története.

Jimmy Lai szerepéről és az újság jelentőségéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!