Csalás vádjával tartóztatták le a demokráciapárti hongkongi újság tulajdonosát

2020. december 3. – 11:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda éjjel letartóztatták Jimmy Lai hongkongi üzletembert, a demokráciapárti Apple Daily nevű újság tulajdonosát, írja a BBC. Rajta kívül az újságot kiadó cég két másik vezetőjét is őrizetbe vették a hongkongi hatóságok, csalással vádolják őket. A hivatalos tájékoztatás szerint törvénytelenül, a bérleti szerződésben meg nem engedett célokra is használják a kiadóvállalat székházát. Hogy ez pontosan mit takar, nem közölték.

Csütörtökön a bíróság a szökés veszélyére hivatkozva elutasította Lai óvadékkérelmét, vagyis április bírósági meghallgatásáig mindenképpen börtönben marad. A BBC idézi Jimmy Lai lapjának beszámolóját is, amely szerint egy olyan bíró tárgyalta az ügyet, akit Hongkong kormányzója, Carrie Lam választott ki a nemzetbiztonsági ügyek tárgyalására.

Lait három nappal azután vették őrizetbe, hogy három ellenzéki aktivistát börtönbüntetésre ítéltek a kormányellenes tüntetéseken betöltött szerepükért. Egyikük, Joshua Wong 2014-ben vált ismertté a demokráciapárti, „esernyős forradalom” nevű diákmozgalom egyik vezetőjeként, 2017-ben amerikai kongresszusi képviselők javaslatára Nobel-békedíjra terjesztették.

Hongkongban 2019 tavaszán egy kiadatási törvénytervezet mentén tüntetéshullám kezdődött Peking növekvő befolyása ellen. A folytatódó tiltakozásokra válaszul a pekingi vezetés végül 2020 nyarán egy olyan nemzetbiztonsági törvényt fogadott el, amivel a kínai hatóságok felléphetnek a különleges autonómiát élvező város Pekinggel kritikus erői ellen. Emiatt több külföldi ország is bírálta Kínát, az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a hongkongi kormányzót és több helyi vezetőt.

A felerősödő koronavírus-járványra hivatkozva a hongkongi vezetés egy évvel elhalasztotta a szeptember 6-i törvényhozási választásokat, amin a demokráciapárti erők újabb szimbolikus győzelemre készültek a 2019-es helyhatósági választások után.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!