Több mint egy év börtönre ítéltek egy hongkongi aktivistát egy tavalyi tüntetés miatt

2020. december 2. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy év szabadságvesztésre ítélték Joshua Wong hongkongi aktivistát egy 2019-es kormányellenes tüntetésen betöltött szerepéért, miután Wong és két társa bűnösnek vallotta magát, írja az MTI által idézett South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap, valamint a The New York Times.

Wong a vele együtt vádolt Ivan Lam és Agnes Chow ellenzéki aktivisták már a múlt hét elején közölték, hogy elismerik bűnösségüket, és készek elfogadni a rájuk kiszabott börtönbüntetést, de csak abban reménykedve, hogy kiállásukkal ráirányíthatják a figyelmet a hongkongi büntetőjogi rendszerre, amelyet szerintük „Peking manipulál”.

A 24 éves Wongot 13 és fél hónap, Chow-t 10, Lamet pedig 7 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A tudósítások szerint az ügyészek a tárgyaláson úgy állították be Wongot mint a tavaly június 21-én engedély nélkül zajló demonstráció vezetőjét, videofelvételeket mutatva be arról, ahogyan hangosbemondón keresztül bíztatta a jelenlévőket, hogy hozzanak magukkal még több embert, és „ostromolják meg a rendőr-főkapitányságot”. Wong bűnösnek vallotta magát engedély nélküli gyülekezés szervezésének és részvevők toborzásának vádpontjaiban, az ügyészek pedig ejtették az eredetileg ellene felhozott vádpontot az engedély nélküli gyülekezésen való részvételről.

Joshua Wong 2014-ben vált ismertté a demokráciapárti, „esernyős forradalom” nevű diákmozgalom egyik vezetőjeként. 2017-ben amerikai kongresszusi képviselők javaslatára Nobel-békedíjra terjesztették fel, többször megfordult már Washingtonban, és arra kérte a kongresszust, hogy támogassák a hongkongi demokráciapárti mozgalmat Peking egyre növekvő befolyásával szemben. Wong kulcsszerepet töltött be az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!