Több mint száz médiavezető követeli Jimmy Lai hongkongi médiamogul szabadon bocsátását

2023. május 16. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

A világ minden tájáról csatlakoztak főszerkesztők és lapigazgatók a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontières – RSF) felhívásához, hogy követeljék a Hongkongban fogva tartott Jimmy Lai szabadon bocsátását.

A 116 aláíró között 42 országból vannak kiadók, főszerkesztők és vezető szerkesztők, valamint két Nobel-békedíjas újságíró is: Dmitrij Muratov, az orosz Novaja Gazeta lap főszerkesztője és Maria Ressa Fülöp-szigeteki származású amerikai újságíró (ők 2021-ben megosztva kapták meg a díjat „a szólásszabadság védelmében tett erőfeszítéseikért”). A petíció aláírói között szerepel Dull Szabolcs is, a Telex főszerkesztője.

Jimmy Lait, a hongkongi Apple Daily nevű lap alapítóját 2020 augusztusában vették őrizetbe a laphoz kötődő, kilenc másik emberrel – köztük Lai fiával – együtt a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. Lait 2021 áprilisában 14 hónap börtönre ítélték, mert a bíróság szerint 2019-ben Peking-ellenes tüntetések megszervezésében vett részt. 2021 végén újabb bűncselekmények elkövetésével vádolták meg, és meghosszabbították a büntetését.

Ügyét szeptember 25-én tárgyalják újra, akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Az Apple Daily Hongkong leghangosabb kormánykritikus és Peking-ellenes lapja volt. A lap szerkesztőségében 2021 júniusában ötszáz rendőr tartott razziát, amelynek keretében őrizetbe vették az újság több vezető munkatársát, és zárolták az Apple Daily mögött álló cégek számláit. Miután a pénzhez való hozzáférés nélkül elég nehéz lenne újságot üzemeltetni, véget ér az 1995-ben alapított lap története.

Jimmy Lai szerepéről és az újság jelentőségéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Jimmy Lai rendőrök kíséretében, bilincsben indul a bíróságra 2020. december 12-én – Fotó: Peter Parks / AFP
Jimmy Lai rendőrök kíséretében, bilincsben indul a bíróságra 2020. december 12-én – Fotó: Peter Parks / AFP

.Jimmy Lai „a hongkongi és a globális sajtószabadságért folytatott küzdelem emblematikus alakjává vált. 25 éven át a szólás- és sajtószabadság értékeinek védelmében dolgozott a független Apple Dailyn keresztül” – áll az RSF közleményében.

„Jimmy Lai mellett állunk. Álláspontunk szerint a független híradásai miatt lett célpont, és elítéljük az ellene felhozott vádakat. Követeljük az azonnali szabadon bocsátását” – áll a petícióban. Az aláírók Jimmy Lai mellett mind a 13 jelenleg Hongkongban fogva tartott újságíró szabadon bocsátását is követelik, és azt is, hogy ejtsenek minden fennmaradó vádat mind a 28 újságíró ellen, akiket a nemzetbiztonsági és más törvények alapján vádoltak meg az elmúlt három évben.

Hongkong a 140. helyen áll a 180 ország közül az RSF 2023-as sajtószabadság-indexében. Kína a 175. a listán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!