Hosszú börtönbüntetés elé néz a Nobel-békedíjas Fülöp-szigeteki újságíró

2022. július 8. – 15:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasították Maria Ressa Nobel-békedíjas Fülöp-szigeteki újságíró fellebbezését, írja a Guardian. Az online rágalmazással vádolt Ressára akár hat év börtön is várhat.

Az újságíró volt kollégájával, a szintén börtönbüntetés elé néző Rey Santos Jr.-ral együtt fogadkozott, hogy minden „rendelkezésre álló jogorvoslati eszközt” bevetnek, és akár a legfelsőbb bíróság elé is vihetik az ügyet.

Maria Ressa beszédet mond Genfben 2022. május 3-án – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
Maria Ressa beszédet mond Genfben 2022. május 3-án – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Az ítélethirdetésre röviddel azután került sor, hogy a Fülöp-szigeteki hatóságok elrendelték Ressa hírportáljának, a Rapplernek a bezárását. Az újságíró régóta hangos kritikusa az országot vaskézzel irányító Rodrigo Duterte elnöknek, akinek utolsó hivatalban töltött napjai alatt érkeztek az aggodalmat okozó ítéletek.

Ressa kijelentette, újságja folytatni fogja működését, és reményét fejezte ki, hogy a szólásszabadság helyzete javulni fog az újonnan megválasztott Ferdinand Marcos Jr. elnöksége alatt. A drogháborújáról elhíresült Dutertéről és a volt diktátor fiának nagy visszatéréséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Maria Ressa Dmitrij Muratov orosz újságíróval együtt 2021 októberében kapott Nobel-békedíjat a „szólásszabadság védelméért” tett erőfeszítéseiért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!