Több száz tonnányi haltetemet sodort partra a víz Japánban, az okot még keresik

2023. december 15. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz tonnányi haltetemet sodort partra a víz Japánban az elmúlt napokban. December elején a Hokkaidó szigetén fekvő Hakodate halászkikötőjénél becslések szerint 1200 tonna elpusztult szardíniát és makrélát találtak. A hatóságok elismerték, nehezen tudják megállapítani, hogy mi okozhatta a tömeges halpusztulást – írta a Guardian.

Hakodate város tisztviselői felszólították a helyi lakosokat, hogy ne fogyasszák el a partra vetett halakat, miközben olyan hírek terjedtek, hogy egyesek eladásra vagy fogyasztásra gyűjtöttek belőlük. „Nem tudjuk biztosan, hogy milyen körülmények között sodorta partra a víz ezeket a halakat, ezért nem ajánlom az elfogyasztásukat” – mondta Fudzsioka Takasi, egy halászati kutató.

Szerdán hasonló jelenséget tapasztaltak több száz kilométerrel délre, Japán középső részén, Nakiri város közelében. A város tisztviselői 30-40 tonna szardíniatetemmel szembesültek a parthoz közeli vizekben. Helyi halászok igyekeztek összeszedni a halakat, mert a bomlásnak indult tetemek csökkentik a víz oxigéntartalmát, ami károsíthatja a tengeri környezetet. „Soha nem láttam még ilyet” – mondta egy halász, aki 25 éve dolgozik a környező vizeken.

Szakértők azt feltételezik, hogy a ragadozó halak a kimerülésig üldözték a szardíniákat és makrélákat a két területen. Egy másik elmélet szerint a vízhőmérséklet hirtelen csökkenése állhat a dolog hátterében, amitől a halak „sokkot kaptak” és elpusztultak. A pontos okot azonban még senki sem tudta megerősíteni. „Az ok egyelőre ismeretlen. Tervezzük, hogy mintát veszünk a tengervízből a helyszínen, és megvizsgáljuk, hogy feltárjuk a valódi okot” – mondta Fudzsivara Mikine, egy helyi halászati tisztviselő.

Több tízezer szardíniát és makrélát sodort partra a víz Hakodate városában 2023. december 7-én – Fotó: Yoshinori Yasui / Yomiuri / AFP
Több tízezer szardíniát és makrélát sodort partra a víz Hakodate városában 2023. december 7-én – Fotó: Yoshinori Yasui / Yomiuri / AFP

A tömeges halpusztulásokat egyesek már összefüggésbe hozták azzal, hogy Japán elkezdte a tengerbe engedni a 2011-es szökőárban megrongálódott fukusimai atomerő hűtéséhez használt 1,3 millió tonna megtisztított hűtővizet.

„A vízmegfigyelési vizsgálatok eredményei nem mutattak ki rendellenességet” – közölte a japán halászati ügynökség, utalva a fukusimai erőműből eddig kiszivattyúzott vízre. „Aggódunk a tudományos bizonyítékokon nem alapuló információk terjedése miatt” -tették hozzá. Korábban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is azt állapította meg, hogy a hűtővíz kiengedése „elhanyagolható radiológiai hatással lesz az emberekre és a környezetre”.

Idén márciusban a brutális hőség okozott tömeges halpusztulást az ausztráliai Darling folyóban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!