Japán beleengedi a fukusimai vizet az óceánba, közben az EU feloldja a japán élelmiszerimport tilalmát

2023. július 14. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió nem korlátozza tovább a Japánból érkező élelmiszer importját, amit azután vezettek be, hogy 2011-ben, egy szökőár következményében súlyosan megrongálódott a fukusimai atomerőmű – írja a Guardian. A korlátozás bevezetése óta a japán és nemzetközi hatóságok folyamatosan figyelték, milyen hatása volt a katasztrófának az erőmű környezetére, és miután megbizonyosodtak róla, hogy bizonyos termékek ember számára is fogyaszthatóak, az EU többször is lazított a korlátozáson.

A helyi halászok még mindig nem álltak teljesen talpra, de egyre többen térnek vissza a vizekre, így volt, aki óvatos optimizmussal tekintett a jövőre. Aztán a leállított fukusimai erőmű kezelője, a Tokió Elektromos Vállalat (Tepco) bejelentette, hogy az óceánba enged több mint egymillió tonna radioaktív hűtővizet, mert már nem tudják hol tárolni. Azt ígérték, hogy rendkívül szigorú vizsgálatok után jutottak erre a döntésre, és a tervre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is rábólintott.

A Tepco állítása szerint a rövid nevén ALPS-nek hívott víztisztító rendszerükkel a vízben lévő 62 radioaktív elem szintjét olyan alacsonyra csökkentették, ami már nem ártalmas az emberekre. Kivéve a tríciumot. Bár a hatóságok szerint viszonylag ártalmatlan, ez nem segíti az agráriumban és halászatban dolgozó helyiek hírnévjavító törekvéseit. Azt állítják, hogy úgy higítják majd a leengedett vizet, hogy abban a trícium mennyisége a megengedett mérték negyvenede legyen. A projekt 30-40 évig tarthat majd.

„A halak tíz év után végre kezdenek visszatérni, de ha most már tríciumot öntenek a vízbe, bármennyire hígítják is, ki fogja megvenni azokat a halakat? Ki akar mérgezett halat enni?”

– mondta a Greenpeace-nek a 71 éves Ono Haruo, aki harmadik generációs halászként már 50 éve a tengerből él. Márciusban írtunk arról, hogy miért tartja veszélyesnek a Tepco terveit.

Kína és több más ország kijelentette, hogy ha Japán tényleg leengedi a hűtővizet, akkor még szigorúbb korlátozásokat vezetnek be. A bejelentés alapján az EU-s korlátozás augusztusban szűnne meg, de Japán továbbra is köteles lesz ellenőrizni az erőmű környékéről érkező élelmiszerek radioaktivitását.

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerint a lépés hatalmas segítséget jelent majd a helyi gazdaság helyreállításában. Elemzők szerint azonban az EU döntése nem pusztán jótékonyságból született, hanem azért, hogy Japán is lazítson az uniós marha-, gyümölcs- és zöldség importjára vonatkozó korlátozásain.

Kína mellett a hongkongi vezetés is azt ígérte, hogy ha a víz átkerül az óceánba, akkor betiltják a Fukusimából és a környező kilenc prefektúrából érkező tengeri élelmiszer importját. Kína és Hongkong Japán első és második legnagyobb felvásárló piaca.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!