Izrael több mint 70 fegyverest tartóztatott le egy gázai kórházban

2023. december 14. – 06:52

frissítve

Izrael több mint 70 fegyverest tartóztatott le egy gázai kórházban
Sérültek és túlélők után kutatnak egy izraeli légitámadás után a gázai Hán Júniszban – Fotó: Mohammed Zaanoun / Middle East Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász felszámolása több időbe telik, mint „néhány hónap”, mondta a BBC szerint Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadónak, aki csütörtökön Izraelbe érkezett. Gallant szerint a terrorszervezet gázai infrastruktúrájának a megsemmisítése időbe telik. Sullivan találkozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel is, aki arról beszélt, hogy a „teljes győzelemig” harcolni fognak.

Jake Sullivan és Joáv Gallant találkozója – Fotó: Gpo – Handout / Anadolu / Anadolu via AFP
Jake Sullivan és Joáv Gallant találkozója – Fotó: Gpo – Handout / Anadolu / Anadolu via AFP

Két amerikai tisztviselő névtelenül viszont arról beszélt a CBS-nek, hogy Izrael jelezte az Egyesült Államoknak, hogy az offenzíva mostani szakasza két-három héten belül befejeződhet. Egyikük hozzátette, hogy ez nem jelentené a katonai műveletek végét, de alacsonyabb intenzitáson, kevesebb bombázással, több célzott csapással folytathatják a harcokat.

Sullivan azután érkezett Izraelbe, hogy Joe Biden amerikai elnök kedden azt mondta, szerinte Izrael támogatottsága a nemzetközi közösségben a „válogatás nélküli bombázások” miatt csökken, ezek több ezer palesztin civil életét követelték.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó útját kommentálva John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt mondta, hogy Sullivan arról is egyeztetett, hogy Izrael majd átállna alacsonyabb intenzitású műveletekre „a közeli jövőben” a Gázai övezetben. Kirby hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem akarja megmondani az izraelieknek, hogy mennyi ideig kell tartania a háborúnak, viszont „nyilván mind azt akarjuk, hogy a lehető leghamarabb véget érjen.”

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint humanitárius okból négyórás „taktikai” szünetet tartottak a Gázai övezet déli részén lévő Rafah al-Szalam városrészében, hogy a lakosok vízhez és élelemhez juthassanak.

Közben az ENSZ palesztin menekültügyi szervezetének (UNRWA) vezetője, Philippe Lazzarini arról beszélt, hogy különösen nehéz a helyzet az egyiptomi határ mellett lévő Rafahban. Hangsúlyozta, hogy ezen a részen nem tudnak több mint egymillió embert ellátni, miután közel ennyien menekülhettek ide a Gázai övezet támadás alatt álló más részeiből.

Az övezetben élő 2,3 millió ember közül már közel 1,9 millióan hagyták el az otthonukat, mióta a Hamász október 7-i terrortámadása után megindultak az izraeli válaszcsapások, majd pedig a szárazföldi hadművelet is. (BBC)

A jemeni húszik újabb rakétát lőttek ki, amellyel egy konténerhajót próbáltak meg eltalálni a Bab el-Mandeb-szorosban. Az Egyesült Királyság haditengerészete is megerősítette, hogy a húszik követelték a szorosban úszó hajótól: változtasson irányt és menjen Jemen felé, írja a Times of Israel és a Guardian.

A támadás során a rakéta a vízbe talált, a hongkongi lobogó alatt úszó konténerhajó mellé. Csütörtökön nem ez az első támadása a húszik által – a terrorszervezet korábban felszólította a hajókat, hogy célpontja fogja tekinteni azokat, akik a Vörös-tengeren (szerintük) Izrael felé tartanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédében különbséget próbált tenni az ukrajnai háború és az izraeli Hamász elleni háború között. Az orosz elnök arról beszélt, hogy a gázai humanitárius katasztrófa „sokkal több áldozatot követelt a civilektől”. Putyin szerint Ukrajnában „semmi olyasmi” nem történik, mint Gázában.

Putyin arról beszélt, hogy meg kell nézni a különbséget a „különleges katonai művelet” (azaz az ukrajnai háború) és Gáza között: bár az nem derült ki, szerinte pontosan mik a különbségek.

Oroszország 2022 februárjában indított háborút Ukrajna ellen, amiben az ENSZ szerint legalább több mint 10 ezer ukrán civilt öltek meg. Ennek ellenére Oroszország csatlakozott a gázai tűzszünetre sarkalló nemzetközi felhívásokhoz, Netanjahuval beszélve pedig nemrég azon aggódott Putyin, hogy túl sok civil áldozattal jár a háború.

Az orosz elnök teljes évértékelőjéről szóló cikkünket itt olvashatja el.

(CNN)

A Riporterek Határok Nélkül jelentése szerint 17 olyan újságírót öltek eddig meg, akik az Izrael és a Hamász közötti háborúról tudósítottak. Közülük 13-at a Gázai övezetben öltek meg, írja a BBC.

Ha a számokhoz hozzáadják azokat az újságírókat is, akiket „nem bizonyítottan munkájuk elvégzése során” öltek meg, akkor összesen 63 újságíró halt már eddig meg a háborúban. Egy Libanonban megölt újságíró halálakor például emberjogi szervezetek azt mondták, Izrael egyik csapata direkt lőtt újságírókra a területen – Izrael azonban tagadta, hogy újságírókat célozna.

Palesztin fegyveresek fejük fölé emelt kézzel adják meg magukat az izraeli hadsereg katonáinak Beit Lahiában az Adwan kórház környékén tartott razziában – Fotó: Israeli Army / AFP
Palesztin fegyveresek fejük fölé emelt kézzel adják meg magukat az izraeli hadsereg katonáinak Beit Lahiában az Adwan kórház környékén tartott razziában – Fotó: Israeli Army / AFP

Az IDF közleménye szerint több mint 70 fegyverest tartóztatott le egy titkosszolgálati bevetés során Gázában, az Adwan kórházban, írja a Guardian.

A közösségi médiában is elterjedt felvételeken többen kilépnek a kórház épületéből és fegyvereket tesznek a földre. Az IDF szerint több fegyverest meg is öltek, a letartóztatottakat pedig kihallgatják.

Az amerikai haditengerészet lelőtt egy pilóta nélküli légi járművet, amelyet a jemeni húszi lázadók által ellenőrzött területről indítottak. A lépés az amerikai hadsereg válasza volt arra, hogy a húszik csütörtökön megtámadtak egy, a Vörös-tenger déli részén haladó tankhajót, írja az MTI.

A húszik két rakétát lőttek ki az Ardmore Encounter nevű kereskedelmi hajóra, de nem találták el – közölték az amerikaiak. A támadást követően a tankhajó segítséget kért az amerikai haditengerészettől. Személyi sérülés, károk nem történtek, a tankhajó ezután folytatta útját.

A közelmúltban a Jemen északi részét ellenőrző húszi lázadók rakétákat lőttek ki több kereskedelmi hajóra, amelyek szerintük izraeli tulajdonban vannak, vagy Izraelbe tartanak. A húszik december elején fenyegették meg a Vörös-tengeren Izrael felé tartó hajókat, hogy „célpontnak fogják venni őket”. Később incidenst jelentett miattuk egy brit kereskedelmi hajó is, a héten pedig egy norvég tankerhajóra támadtak rá a húszik.

A Hamász terrorcsoport vezetője, Iszmail Hanije a háború utáni Gázáról beszélt, kiemelve, hogy minden olyan jövőterv, ami nem érinti a Hamászt „pusztán tévhit”. Hanije szerint ugyanis sem Gázában, sem palesztin ügyben nem lehet a terrorszervezet nélkül döntést hozni.

A Hamász azután nyilatkozott magáról, hogy kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, nem fogják engedni, hogy belépjenek olyanok Gázába, akik „támogatják a terrorizmust és finanszírozzák is azt”.

(Guardian, BBC)

A CNN-hez jutott amerikai hírszerzési értékelés alapján az Izrael által a Hamász elleni háborúban Gázára dobott hadianyagok csaknem fele „butabomba” azaz nem irányított (= nem lehet tudni, hogy oda érkezik-e meg, ahová szánják). Az Izrael által ledobott 29 ezer bomba 40-45 százaléka lehetett ilyen a jelentés szerint – a többi precíziós irányítású lőszer volt.

A nem irányított bombák jellemzően kevésbé pontosak, így sokkal nagyobb veszélyt is jelenthetnek a civilekre. Joe Biden amerikai elnök kedden arról beszélt, hogy Izrael „válogatás nélkül bombázott” Gázában. Biden megerősítette támogatását Izrael felé, de aggodalmát fejezte ki a gázai civilek miatt, és figyelmeztette Izraelt arra is, hogy a gázai áldozatok számának növekedése miatt Izrael egyre jobban elveszíti a nemzetközi közösségek támogatását.

Nir Dinar, az IDF szóvivője a jelentésre a CNN-nek annyit mondott, hogy ők „nem foglalkoznak a felhasznált lőszerek típusával”. Keren Hajioff izraeli szóvivő hozzátette, „hatalmas erőforrásokat fordítanak arra, hogy minimalizálják a Hamász által emberi pajzsnak használt civileket ért károkat”.

  • Az ENSZ palesztin menekülteket segítő vezetője szerint a gázai helyzet a „földi pokol”.
  • Heves esőzés volt éjjel Gázában, sok menekült sátrát elöntötte a víz.
  • Izrael egyre nagyobb diplomáciai elszigetelődéssel néz szembe.
  • Kilenc izraeli katona halt meg egy incidensben a Gázai övezet északi részén.
  • Incidenst jelentett a Vörös-tengerről egy brit kereskedelmi hajó.
  • A Hamász egyre népszerűbb a palesztinok körében, az elnököt szinte mind lemondatnák.
  • A londoni izraeli nagyköve szerint a kétállami megoldás nem lehetséges.
  • Izrael külügyminisztere, azt mondta, hogy folytatják a háborút, nemzetközi támogatással vagy anélkül.

Jó reggelt! Ha a szerdai hírekre kíváncsi, itt megtalálja őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!