A Hamász egyre népszerűbb a palesztinok körében, az elnököt szinte mind lemondatnák

2023. december 13. – 08:55

frissítve

A Hamász egyre népszerűbb a palesztinok körében, az elnököt szinte mind lemondatnák
Izraeli katonák a gázai Sedzsajia negyedben – Fotó: @idfonline / X

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ENSZ palesztin menekülteket segítő vezetője szerint a gzai helyzet a „földi pokol”.
  • Heves esőzés volt éjjel Gázában, sok menekült sátrát elöntötte a víz.
  • Izrael egyre nagyobb diplomáciai elszigetelődéssel néz szembe.
  • Kilenc izraeli katona halt meg egy incidensben a Gázai övezet északi részén.
  • Incidenst jelentett a Vörös-tengerről egy brit kereskedelmi hajó.
  • A Hamász egyre népszerűbb a palesztinok körében, az elnököt szinte mind lemondatnák.
  • A londoni izraeli nagyköve szerint a kétállami megoldás nem lehetséges.
  • Izrael külügyminisztere, azt mondta, hogy folytatják a háborút, nemzetközi támogatással vagy anélkül.

Köszönjük, hogy nálunk követték a háború eseményeit! Hírfolyamunk csütörtökön újra elindul majd.

Izrael külügyminisztere kijelentette, hogy országa nemzetközi támogatással, vagy anélkül is folytatja a Hamász elleni háborút.

Eli Cohen szerint a tűzszünet „ajándék lenne a Hamásznak”, és lehetővé tenné, hogy ismét fenyegesse Izraelt.

A megjegyzései azután hangzottak el, hogy az ENSZ 153 tagja megszavazta az azonnali tűzszünetre felszólító határozatot, és csak 10-en szavaztak ellene.

(Sky)

Izrael Egyesült Királyságbeli nagykövete azt mondta a Sky Newsnak, hogy országa nem fogadja el a kétállami megoldást, ha a Hamász elleni háború véget ér. Tzipi Hotovely azt válaszolta a kérdésre, hogy a palesztinoknak lehet-e saját állama: „Semmiképpen”.

Arra a kérdésre, hogyan lehet béke palesztin állam nélkül, úgy felelt: „Izrael ma már tudja, és a világnak is tudnia kell... hogy a palesztinok soha nem akartak államot Izrael mellett. (…) Ők a folyótól a tengerig akarnak államot. Ezt hangosan és világosan mondják” – tette hozzá. (Ezzel vélhetően arra utalt, hogy szerinte a palesztinok nem kétállami megoldást akarnak, hanem úgy szeretnének palesztin államot, hogy Izrael ne legyen.)

Hotovely sérelmezte, hogy a Hamásznál mérsékeltebb Palesztin Hatóság nem volt hajlandó elítélni a Hamász október 7-i támadását. Kitért arra is, nincs lehetőség most tűzszünetre, és visszautasította Joe Biden amerikai elnök keddi megjegyzéseit is, amelyek szerint Izrael „válogatás nélkül” bombázza a Gázai övezetet.

A nagykövet megjegyezte azt is az őt kérdező újságírónak: „Emlékszik arra, hogy a világ bármely országa humanitárius folyosót hozott volna létre az ellensége számára? Nem emlékszem, hogy segítettek volna így a náci Németországnak a háború alatt, és nem emlékszem, hogy Amerika segített volna így a japánoknak a második világháború alatt”.

(Sky)

Az Izraeli Védelmi Erők azt közölték, hogy összesen 250 szárazföldi, tengeri és légicsapást hajtott végre az elmúlt 24 órában, a Hamász tisztségviselői szerint ebben a hullámban 50 ember halt meg. Az IDF azt állítja, hogy meghiúsította egy „terrorista csoport” kísérletét a Gáza városhoz közeli Sedzsajia térségében.

(BBC)

Egy friss közvélemény-kutatás alapján a palesztinok 90 százaléka szerint a Palesztin Hatóság vezetőjének, Mahmud Abbasnak le kéne mondania – írja a BBC. Miközben az elnök népszerűsége csökken, a Hamászé nő: bár még mindig kisebbségben vannak a támogatóik, egyre több palesztin áll be mögéjük – főleg a Jordán nyugati partján.

Ettől függetlenül 70 százalék szerint Palesztina függetlenségét csak erőszakkal tudják megszerezni. Emögött szakértők szerint a Hamász október 7-ei terrortámadásának brutális izraeli megtorlása áll. A Hamász-vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint már 18 600 palesztin halt meg az elmúlt két hónapban izraeli csapásokban.

A Jordán nyugati partján október 7-e óta 271 palesztin halt meg, köztük 69 gyerek. Az ENSZ szerint mindannyiukkal izraeli katonák végeztek.

A Guardian azt írja, hogy az USA arab szövetségesei csak akkor hajlandóak részt venni Gáza újjáépítésében, ha tovább halad a kétállamos modell. Ez azonban nem valószínű, amíg Izraelt Benjámin Netanjahu vezeti.

Éjszaka heves záporok sújtották Gázát, ami még nehezebbé tette a sátrakban élők körülményeit, a BBC helyszíni tudósítója és a Reuters képei alapján is sátrakat öntött el a víz.

Palesztin menekültek állnak az eső után elöntött sátraiknál Rafahban – Fotó: Mohammed Salem / Reuters
Palesztin menekültek állnak az eső után elöntött sátraiknál Rafahban – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

A helyi időjárás előrejelzés szerint további záporok várhatók a napokban, péntekre viszont már melegebb idő várható. Sokan rögtönzött menedékhelyeken alszanak. „A gyerekeink egész éjjel reszkettek. Amikor a házunk elpusztult, az összes meleg ruhánk a romok között maradt” – mondta egy menekült asszony a BBC-nek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Gázában drámaian megnőtt a betegségek terjedése – az agyhártyagyulladástól kezdve a bárányhimlőn át az influenzáig – a menedékhelyeken uralkodó túlzsúfolt életkörülmények miatt.

Az elmúlt órákban az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveletekkel foglalkozó ügynöksége (UKMTO) incidenst jelentett a Vörös-tengeren, ahol korábban a jemeni húszi lázadók támadtak hajókat.

A húszik korábban közölték, hogy az Izraellel kapcsolatban álló hajókat célpontnak tekintik, kedden például egy Izraelben kikötni készülő norvég hajó ellen indítottak támadást.

Kilenc izraeli katona halt meg egy keddi incidensben a Gázai övezet északi részén – közölte szerdán az Izraeli Védelmi Erők, név szerint felsorolva a halálos áldozatokat. Korábban hét halálos áldozatról számoltak be, de két katona halálával emelkedett a halottak száma, köztük van a Goláni kommandós egység parancsnoka is.

A Times of Israel értesülése szerint kedd este a Golani-dandár gyalogosai a páncélos és műszaki erőkkel együttműködve keresési műveleteket hajtottak végre Sedzsajia negyedében, amelyet régóta a Hamász egyik legjobban megerősített erődjének tartanak Gáza északi részén. A zsúfolt lakónegyedben terroristák lövöldözésére válaszolva átvizsgáltak egy épületet, melyben felrobbant egy nagy erejű robbanószerkezet négy katona halálát okozva.

A segítségükre siető második csoportot egy újabb robbanás fogadta, majd amikor egy harmadik osztag próbálta elérni őket, szintén felrobbant mellettük egy Hamász-bomba a helyi közszolgálati média értesülése szerint. A kilenc halott mellett hárman súlyosan megsérültek.

Az IDF szerint ezek a végső csaták a Gáza város keleti részén található Sedzsajia lakónegyedben.

(CNN, MTI)

Izrael egyre nagyobb diplomáciai elszigetelődéssel néz szembe a háború miatt, miután az ENSZ közgyűlése megszavazta az azonnali humanitárius tűzszünetre felszólító határozatát követelt, írja a Guardian. Sem az Egyesült Államok, sem Ausztria módosítását nem szavazta meg a határozatot, amely egyébként a Biztonsági Tanács határozataival ellentétben nem kötelező erejű.

A szavazás eredménye az ENSZ Közgyűlésének New York-i központjában december 12-én Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images
A szavazás eredménye az ENSZ Közgyűlésének New York-i központjában december 12-én Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

Joe Biden amerikai elnök kedd este arról beszélt, hogy Izrael nemzetközi támogatottsága a „válogatás nélküli bombázások” miatt csökken, de azt is mondta, hogy az Egyesült Államok „Izrael iránti elkötelezettsége megingathatatlan”.

(Guardian)

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének vezetője „földi pokolnak” nevezte a gázai helyzetet. Philippe Lazzarini helyszíni látogatásának végén ezt írta az X-en: „Visszatérve Gázába, végtelenül mélyülő tragédia. Az emberek mindenütt, az utcán élnek, mindenre szükségük van. Biztonságért és ennek a földi pokolnak a végéért könyörögnek”.

A Hamász a Telegramon közölte, hogy az izraeli erők rajtaütöttek egy kórházon és őrizetbe vették annak igazgatóját, az izraeli hadsereg ezt nem kommentálta azonnal, de Izrael többször is azzal vádolta a Hamászt, hogy kórházakat, iskolákat, mecseteket és az alattuk húzódó alagutakat katonai támaszpontként használja.

(Guardian)

  • Az ENSZ Közgyűlése megszavazta a tűzszünetre felszólító határozatot.
  • A jemeni húszi lázadók rakétával támadtak egy norvég tankerhajóra a Vörös-tengeren.
  • Franciaország azt állítja, lelőtt egy drónt, amikor a húszik megtámadták a Vörös-tengeren úszó norvég hajót.
  • Izrael szerint 250 rakétát, gránátot és RPG-t találtak a Hamász egyik táborában.
  • A Gázában meghalt izraeli katonák ötöde baráti tűzben vagy balesetben vesztette életét.
  • Megnyitotta Izrael az egyik Gázához közeli átkelőjét, de továbbra is csak Egyiptomból mehet segély Gázába.
  • A WHO szerint 36-ból összesen tíz kórház maradt meg Gázában, azok is csak részben működnek.
  • Irán népszavazást kezdeményez az izraeli és palesztin területek sorsáról.
  • Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy Izrael kezdi elveszíteni a nemzetközi közösség támogatását.
  • Izrael megkezdhette a tengervíz szivattyúzását a Hamász föld alatti alagútrendszerébe.

A keddi híreinket itt lehet visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!