Londoni izraeli nagykövet: A kétállami megoldás nem lehetséges

2023. december 13. – 21:03

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael Egyesült Királyságbeli nagykövete azt mondta a Sky Newsnak, hogy országa nem fogadja el a kétállami megoldást, ha a Hamász elleni háború véget ér. Tzipi Hotovely azt válaszolta a kérdésre, hogy a palesztinoknak lehet-e saját állama: „Semmiképpen”.

Arra a kérdésre, hogyan lehet béke palesztin állam nélkül, úgy felelt: „Izrael ma már tudja, és a világnak is tudnia kell... hogy a palesztinok soha nem akartak államot Izrael mellett. (…) Ők a folyótól a tengerig akarnak államot. Ezt hangosan és világosan mondják” – tette hozzá. (Ezzel vélhetően arra utalt, hogy szerinte a palesztinok nem kétállami megoldást akarnak, hanem úgy szeretnének palesztin államot, hogy Izrael ne legyen.)

Hotovely sérelmezte, hogy a Hamásznál mérsékeltebb Palesztin Hatóság nem volt hajlandó elítélni a Hamász október 7-i támadását. Kitért arra is, nincs lehetőség most tűzszünetre, és visszautasította Joe Biden amerikai elnök keddi megjegyzéseit is, amelyek szerint Izrael „válogatás nélkül” bombázza a Gázai övezetet.

A nagykövet megjegyezte azt is az őt kérdező újságírónak: „Emlékszik arra, hogy a világ bármely országa humanitárius folyosót hozott volna létre az ellensége számára? Nem emlékszem, hogy segítettek volna így a náci Németországnak a háború alatt, és nem emlékszem, hogy Amerika segített volna így a japánoknak a második világháború alatt”.

(Sky)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!