A Hamász egyre népszerűbb a palesztinok körében, az elnököt szinte mind lemondatnák

2023. december 13. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss közvélemény-kutatás alapján a palesztinok 90 százaléka szerint a Palesztin Hatóság vezetőjének, Mahmud Abbasnak le kéne mondania – írja a BBC. Miközben az elnök népszerűsége csökken, a Hamászé nő: bár még mindig kisebbségben vannak a támogatóik, egyre több palesztin áll be mögéjük – főleg a Jordán nyugati partján.

Ettől függetlenül 70 százalék szerint Palesztina függetlenségét csak erőszakkal tudják megszerezni. Emögött szakértők szerint a Hamász október 7-ei terrortámadásának brutális izraeli megtorlása áll. A Hamász-vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint már 18 600 palesztin halt meg az elmúlt két hónapban izraeli csapásokban.

A Jordán nyugati partján október 7-e óta 271 palesztin halt meg, köztük 69 gyerek. Az ENSZ szerint mindannyiukkal izraeli katonák végeztek.

A Guardian azt írja, hogy az USA arab szövetségesei csak akkor hajlandóak részt venni Gáza újjáépítésében, ha tovább halad a kétállamos modell. Ez azonban nem valószínű, amíg Izraelt Benjámin Netanjahu vezeti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!